Kroongetuige Marengo-proces niet verplicht om alle vragen te beantwoorden

Rechtbank Amsterdam 29 november 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:6880

De kroongetuige in het Marengo-proces hoeft geen vragen te beantwoorden over de inhoud en de totstandkoming van de beschermingsovereenkomst die hij het met Openbaar Ministerie heeft gesloten. Datzelfde geldt onder andere voor vragen over vermeende omkoping, chantage of afpersing door de kroongetuige tijdens zijn detentie. Dat heeft de rechtbank bepaald naar aanleiding van het openbare verhoor van de kroongetuige op 22 september.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De vertrouwenspersoon en andere opmerkelijke ‘functionarissen’ van de AFM en DNB

De AFM en DNB hebben opmerkelijke kostgangers. Zo kennen ze beide de ‘Functionaris Verschoningsrecht’, die in beeld komt bij digitale onderzoeken en fungeert als een interne beroepsinstantie bij disputen over het schonen van geprivilegieerde gegevens. Bij het bestaan van de Functionaris Verschoningsrecht zijn reeds als zodanig de nodige kanttekeningen te plaatsen. Opmerkelijk is ook dat dé Functionaris Verschoningsrecht niet bestaat. Anders dan ik veronderstelde – en wilde geloven – is het niet zo dat er ergens in een afgeschermd kamertje bij de AFM en DNB een onafhankelijk opererende Functionaris Verschoningsrecht zit. De functie kan namelijk bij toerbeurt worden vervuld door medewerkers van de afdeling Juridische Zaken of zelfs door een boetefunctionaris.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Klaagschrift inbeslagname gegevensdragers advocaat Youssef T. ongegrond

Rechtbank Amsterdam 4 november 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:6284

De politie mocht gegevensdragers van Youssef T. in beslag nemen ook al was Youssef T. de advocaat van Ridouan T. Er waren zeer uitzonderlijke omstandigheden aanwezig om inbreuk te maken op het verschoningsrecht van de advocaat. De rechtbank heeft een klaagschrift van de advocaat hierover ongegrond verklaard. De advocaat wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding en uitlokking van zeer ernstige en gewelddadige strafbare feiten en van deelname aan een criminele organisatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Box-zaak over verschoningsrecht: Hof legt onderzoek voorlopig stil vanwege verstoring strafzaak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 30 september 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:2968

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft in een tussenuitspraak beslist dat het onderzoek in een zaak tussen advocaten van een vermogensbeheerder en de Staat voorlopig moet worden stilgelegd. De reden daarvoor is een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de vermogensbeheerder. Het uitvoeren van het gevraagde onderzoek door de civiele rechter, zou zorgen voor een ernstige verstoring van de strafzaak. Dat is bezwaarlijk. Het hof heeft daarom de belangen van de advocaten bij waarheidsvinding afgewogen tegen het belang van de Staat van een ongestoorde voortgang van de strafprocedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bescherming van het professionele verschoningsrecht in geval van doorzoeking van een smartphone

Dankzij digitale opsporing worden de georganiseerde criminaliteit gevoelige slagen toegebracht, kunnen moorden worden opgelost, en wordt digitale kinderporno bestreden. Dat is, vanzelfsprekend, geweldig nieuws. Tegelijkertijd is de wettelijke regulering van digitale opsporing in Nederland hopeloos achterhaald. En dat is – ook al valt dat minder op in de euforie van de ongekende mogelijkheden – problematisch. Nu is er een nieuw Wetboek van Strafvordering op komst en dus verbetering nabij. Maar in de tussentijd moet de praktijk het doen met ad-hoc-grondslagen voor opsporingsmethoden in de rechtspraak, bestaat bovendien weinig zicht op de digitale opsporingsmethoden die de politie zoal uitprobeert, en is onduidelijk hoe en in hoeverre de privacy van, bijvoorbeeld, betrokken smartphonegebruikers, wordt gewaarborgd. Een heikel punt betreft bovendien de bescherming van digitaal opgeslagen verschoningsgerechtigde informatie in geval van onderzoek in digitale gegevens.

Read More
Print Friendly and PDF ^