Het verschoningsrecht van advocaten en het gebruik van extra beveiligde communicatiemiddelen

In zijn uitspraak van 12 maart 2024 heeft de Hoge Raad uitgangspunten geformuleerd voor de waarborging van het functionele verschoningsrecht, in het bijzonder dat van advocaten, bij inbeslagneming door politie en justitie van (grote hoeveelheden) gegevens onder aanbieders van communicatiediensten. In deze bijdrage wordt de betekenis van deze uitspraak geanalyseerd in het licht van de bevindingen uit eerder onderzoek van de auteurs naar het gebruik van extra beveiligde communicatiemiddelen door advocaten. Uiteengezet wordt welke extra beveiligde communicatiemiddelen (strafrecht)advocaten gebruiken, welke beweegredenen daaraan ten grondslag liggen en welke potentiële risico’s dat gebruik met zich brengt. Daarna wordt ingegaan op de vraag of en, zo ja, in hoeverre de uitspraak in het licht van die risico’s tot een betere waarborging van het functionele verschoningsrecht van advocaten zal leiden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG in zaak Weski over beoordeling verschoningsgerechtigd materiaal door geheimhoudermedewerkers politie

Parket bij de Hoge Raad 31 mei 2024, ECLI:NL:PHR:2024:581

De rechters-commissarissen die tot de inbeslagneming zijn overgegaan, hebben besloten de noodzakelijke schifting van stukken en gegevens ten aanzien waarvan het verschoningsrecht wel en niet moet worden gerespecteerd, op te dragen aan geheimhoudermedewerkers van de politie, onder leiding van de geheimhouderofficier van justitie, die alle niet bij het onderzoek zijn betrokken. De Advocaat meent dat bij deze gang van zaken onvoldoende is gewaarborgd dat hetgeen op grond van haar beroepsgeheim geheim moet blijven, geheim blijft. Zij vordert in dit kort geding een verbod op deze wijze van uitvoering van de schifting. De voorzieningenrechter en het hof hebben deze vordering afgewezen. Het cassatieberoep keert zich tegen deze beslissing van het hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA en OM willen verschoningsrecht beter waarborgen met mailherkenningssysteem

Data waaronder e-mails die tijdens onderzoeken in handen komen van opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie kunnen verschoningsgerechtigd materiaal bevatten. Een filtersysteem dat mailverkeer tussen advocaat en cliënt herkent voorkomt dat opsporingsdiensten en het OM ongewild kennisnemen van de inhoud. NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman en Hoofdofficier van Justitie (en portefeuillehouder verschoningsrecht) Michiel Zwinkels zijn hierover in gesprek en achten een dergelijk systeem zeer wenselijk om het verschoningsrecht beter te waarborgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht van de belastingadviseur: wanneer is de adviseur verplicht te zwijgen, en wanneer moet hij spreken?

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft een brochure uitgebracht over de geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht van de belastingadviseur en geeft antwoord op de vraag wanneer de adviseur verplicht is te zwijgen, en wanneer hij moet spreken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen verschoningsrecht belastingadviseurs in strafzaak

Rechtbank Amsterdam 1 maart 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:1425

Wie een verdachte heeft geadviseerd in een fiscale procedure, kan in beginsel worden gehoord als getuige in een strafzaak. De stelling van de adviseurs in deze zaak dat aan hen een (afgeleid) verschoningsrecht toekomt nu zij op enig moment als advocaat zijn beëdigd, faalt. Het OM wil de getuigen uitsluitend vragen stellen die betrekking hebben op de periode vóór de beëdiging.

Read More
Print Friendly and PDF ^