HvJ EU: Verbod om juridisch advies te verlenen aan Russische regering en aan in Rusland gevestigde entiteiten is geldig

Hof van Justitie EU 2 oktober 2024, T-797/22, T-798/22 en T-828/22

Het Gerecht bevestigt opnieuw het belang van het fundamentele recht van eenieder om zich te laten adviseren door een advocaat met het oog op het voeren van, het voorkomen van, of het anticiperen op een gerechtelijke procedure, en stelt vast dat dat recht niet in gevaar wordt gebracht door het betwiste verbod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Verschoningsrecht in fraude- en corruptiezaken | Donderdag 17 oktober 2024

Er is al jaren veel te doen rondom het verschoningsrecht. Zo klonk vanuit verschillende hoeken kritiek op de reikwijdte van het verschoningsrecht, bijvoorbeeld omdat het de opsporing van strafbare feiten zou beperken of omdat bepaalde werkzaamheden van de advocaat (zoals het doen van intern onderzoek) ten onrechte onder het verschoningsrecht zouden vallen. Anderzijds zijn vanuit de zijde van de advocatuur zorgen geuit over de waarborging van het verschoningsrecht door opsporingsautoriteiten (waaronder het Openbaar Ministerie) bij het verrichten van opsporingsonderzoek. De discussies hieromtrent lijken nog lang niet beslecht. De verwachting is dat ons in de toekomst op dit terrein nog het nodige te wachten staat. Tijdens deze cursus wordt specifiek ingegaan op het verschoningsrecht in het kader van fraude- en corruptiezaken. Hierbij wordt het juridisch kader geschetst zoals dat er in Nederland uitziet. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten en Engeland. Daarnaast komen onderwerpen aan bod als het verschoningsrecht van rechtspersonen, dat van de inhouse counsel en de advocaat in dienstbetrekking. Behandeld wordt ook verschoningsrecht en omgang met autoriteiten, inclusief wanneer afstand geacht wordt te zijn gedaan van het verschoningsrecht (waiver). Ook passeert het verschoningsrecht in het kader van interne onderzoeken (zelfonderzoek) de revue met de meest relevante uitspraken die in dit verband zijn gedaan.

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht onvoldoende gewaarborgd waardoor nadere filtering plaatsvinden

Rechtbank Overijssel 6 september 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:4701

De rechtbank is van oordeel dat onder de gegeven omstandigheden het verschoningsrecht in deze procedure onvoldoende is gewaarborgd. Er bestaat een voldoende concrete aanleiding voor het redelijk vermoeden dat zich mogelijk geprivilegieerde gegevens in de gefilterde data bevinden. Gelet daarop moet een nadere filtering onder leiding van de rechter-commissaris plaatsvinden. De rechtbank stelt de data om die reden in handen van de rechter-commissaris voor een onder zijn leiding uit te voeren nadere filtering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ongegrondverklaring beklag namens twee niet-verdachte notarissen tegen het – in een strafrechtelijk onderzoek tegen een andere notaris gelegde – beslag op stukken waarin hun namen voorkomen

Hoge Raad 24 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1290

De Hoge Raad heeft een uitspraak gewezen over het notarieel verschoningsrecht. De Hoge Raad vernietigt de ongegrondverklaring van het beklag namens twee niet-verdachte notarissen tegen het – in een strafrechtelijk onderzoek tegen een andere notaris gelegde – beslag op stukken waarin hun namen voorkomen. De rechtbank heeft onvoldoende gemotiveerd dat zich zeer uitzonderlijke omstandigheden voordoen die doorbreking van het verschoningsrecht van deze notarissen rechtvaardigen. Het enkele feit dat op grond van een eerdere beslissing van de rechtbank het verschoningsrecht van de verdachte notaris wel mocht worden doorbroken volstaat daarvoor niet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

GGZ-instelling moet calamiteitenrapport openbaar maken na (zelf)doding patiënten

Hoge Raad 3 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1107

De strafkamer van de Hoge Raad heeft het cassatieberoep van een GGZ-instelling tegen de afgifte van een calamiteitenrapport in een medische strafzaak afgewezen. Het Openbaar Ministerie had het rapport bij de instelling opgevraagd om het overlijden van twee patiënten, die tevens bewoners waren, te onderzoeken. De ene patiënt, een man, had zijn vrouw – eveneens patiënte – omgebracht en daarna zelfmoord gepleegd. Er waren voorafgaand aan deze gebeurtenissen signalen die erop wezen dat dit zou kunnen gebeuren. Het strafrechtelijk onderzoek is gericht op de vraag of de GGZ-instelling of haar medewerkers hiervoor strafrechtelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^