Bureau Toezicht Wwft: boeten nader belicht

Witwassen is en blijft een actueel thema. Eind oktober diende Minister Kaag het wetsvoorstel 'Plan van aanpak witwassen' in. Het wetsvoorstel moet contante betalingen boven de € 3.000 verbieden en de mogelijkheid van informatie-uitwisseling tussen 'poortwachters' vergemakkelijken. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft) is één van de belangrijkste 'middelen' die wordt ingezet in de strijd tegen witwassen. De Wwft legt verregaande verplichtingen op aan instellingen die een poortwachtersfunctie hebben of werkzaam zijn in een risicovolle branche. Het toezicht op de Wwft-instellingen is bij verschillende toezichthouders belegd. Het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst houdt, samen met andere toezichthouders, toezicht op de naleving van de Wwft. Evenals de overige toezichthouders heeft het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst een aantal instrumenten tot haar beschikking om de Wwft en de daaruit voortvloeiende regels te handhaven. Een van die instrumenten is het opleggen van een bestuurlijke boete. Het Bureau Toezicht Wwft heeft in de afgelopen periode in totaal veertien boeten gepubliceerd op haar website.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhouding in witwasonderzoek na analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata van communicatiedienst Exclu

Op vrijdag 3 februari heeft de FIOD een man (51) uit Tilburg aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex in Houten. De man wordt verdacht van witwassen van crimineel verkregen geld. De woning van de man is doorzocht en er is beslag gelegd op cryptovaluta en een versleutelde telefoon. Specialistische teams van de Douane en de politie hebben bijstand verleend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cybercrime Congres 2023: Deviant Dependencies | Vrijdag 10 maart 2023

Cybercriminelen zijn afhankelijk van en maken gebruik van legale dienstverlening. Denk hierbij aan internet- en hostingbedrijven, VPN-diensten en crypto-wisselkantoren. Deze deviant dependency staat centraal tijdens dit congres. De bonafide dienstverleners kunnen misbruikt worden voor het plegen van strafbare feiten, ongewild cybercrime faciliteren en onderdeel worden van bijvoorbeeld een ransomware-, botnet- of spamketen. Zo waarschuwde de politie onlangs nog internet- en hostingbedrijven die bepaalde hosting resellers mogelijk als klant hebben. Tijdens dit congres wordt vanuit verschillende invalshoeken ingegaan op het thema deviant dependencies met sprekers vanuit wetenschap, opsporing, advocatuur en bedrijfsleven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De FATF evaluatie van Nederland: een goed resultaat, maar er moet nog wel iets gedaan worden

Op 24 augustus 2022 is het Mutual Evaluation Report van de Financial Action Task Force (FATF) over de Nederlandse maatregelen ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering gepubliceerd. Dit rapport is het resultaat van een proces van ongeveer drie jaar waar meer dan 200 mensen van diverse overheidsinstanties en private partijen in Nederland aan hebben bijgedragen. Het rapport van ongeveer 300 pagina's beschrijft zeer gedetailleerd hoe Nederland de internationale standaard van de FATF inzake anti-money laundering and combating the financing of terrorism (AML/CFT) heeft geïmplementeerd. Kort gezegd worden de Nederlandse AML/CFT maatregelen over het algemeen als effectief en robuust beoordeeld. En ook vergeleken met de resultaten van andere landen scoort Nederland heel goed. Toch zijn er nog wel meerdere verbeterpunten. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over juridisch kader medeplegen en (gewoonte)witwassen: onderscheid tussen het gronddelict en gewoontewitwassen, samenwerkingsopzet

Parket bij de Hoge Raad 17 januari 2023, ECLI:NL:PHR:2023:53

De zaak speelt zich af tegen de achtergrond van in 2012 en 2013 verspreide malware (kwaadaardige software zoals virussen, ‘wormen’, ‘Trojaanse paarden’, keyloggers, spyware en adware). Het infecteren van de computers gebeurde door spamruns – rondes waarin grote hoeveelheden spam-berichten werden verstuurd. De malware die hier centraal staat wordt TorRAT genoemd en werd ingezet om frauduleuze overboekingen te bewerkstelligen bij de Rabobank en de ING Bank en om zodoende met behulp van een valse sleutel geldbedragen die voor anderen bestemd waren te ontvreemden. Er werden grote aantallen spammails verzonden over bijvoorbeeld aanmaningen of voorstellen voor een betalingsregeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^