OM Jaarbericht 2022: Cijfers over cyber, witwassen, fraude & milieu

Op 10 mei 2023 is het OM Jaarbericht 2022 gepubliceerd. Wij hebben een blik geworpen op de cijfers met betrekking tot financieel-economisch strafrecht. Wat laten die zien?

  • Wat opvalt is dat het totaal aantal veroordelingen voor fraude en milieudelicten sterk is afgenomen ten opzichte van 2020. De hoogte van de opgelegde straffen voor die veroordelingen is redelijk gelijk gebleven.

  • Ten aanzien van milieustrafzaken anticiperen het OM en de rechtspraak op een toename van het aantal strafzaken.

  • Waar er van 2020 naar 2021 een forse toename was van het aantal “ingestroomde” strafzaken tegen rechtspersonen, is dat aantal in 2022 weer even hard afgenomen.

  • Artikel 12 Sv beklagprocedure: duidelijke toename van het aantal ingestelde procedures, met de grootste sprong van 2021 naar 2022.

  • Het gebruik van de strafbeschikking als instrument is de laatste jaren toegenomen, terwijl de transactie drastisch is afgenomen. Van 5.600 in 2018 naar nog maar 1.800 in 2022.

  • Hoewel ontnemen (‘afpakken’) een belangrijk speerpunt is, laten de cijfers geen rooskleurig beeld zien. Zo is het aantal ingestelde ontnemingsvorderingen is sinds 2018 gehalveerd.

  • Binnen de projectmatige en integrale aanpak van corruptie, wordt gefocust op onderwerpen zoals corruptie in relatie tot zware georganiseerde criminaliteit (LP) en de medische sector (FP).

  • Het aantal onderzoeken naar schending van sanctieregelgeving is ‘duidelijk toegenomen’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafrechtelijke handhaving van de Wwft bij grootbanken

Bij de handhaving van de Wwft, stond het strafrecht decennialang op vrij grote afstand. In de afgelopen jaren is dat radicaal veranderd. Justitie heeft haar aandacht verlegd naar de grootbanken en de Wwft is inmiddels verbonden met de allergrootste strafrechtelijke schikking ooit. Strafrechtelijke handhaving van de Wwft bij de grootbanken lijkt een verdienmodel te zijn geworden. In deze bijdrage worden de nodige kritische kanttekeningen geplaatst bij deze ontwikkeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Nieuwe Europese anti-witwaswetgeving

Vanaf 1 januari 2026 zal nieuwe Europese anti-witwaswetgeving in werking treden. AMLA, de nieuwe anti-witwasautoriteit, wordt de nieuwe toezichthouder. Het Europese Hof van Justitie heeft aangegeven dat het UBO register niet toegankelijk mag zijn voor ieder lid van de bevolking.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM vraagt aandacht voor transactiemonitoring

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt beheerders van beleggingsinstellingen om meer aandacht te besteden aan transactiemonitoring. Dat helpt hen bij het beter herkennen van ongebruikelijke transacties. De AFM stelt dat naar aanleiding van een analyse over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en de Sanctiewet (Sw). In het algemeen constateert de AFM dat de sector de naleving steeds beter in de vingers heeft.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Van poortwachters en witwassers

Wwft-instellingen worden als poortwachters aangeduid en hebben de taak niet integer gedrag via hun producten en diensten te voorkomen. Voor die taak hebben zij echter geen bevoegdheden maar alleen verplichtingen en dat leidt tot spanningen in het toezicht op de naleving van de Wwft. Daarnaast groeit de spanning tussen enerzijds het voorkomen van witwassen en het toezicht daarop en anderzijds de bescherming van persoonsgegevens en privacy. Deze twee onderwerpen worden in dit artikel belicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^