Tot 5 jaar gevangenisstraf voor witwassen van tientallen miljoenen euro's

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee 40-jarige broers uit Rotterdam veroordeeld voor ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. De jongste broer krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar. De oudere broer krijgt 2 jaar celstraf. Dit is conform de zogenaamde procesafspraken met het Openbaar Ministerie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak in vier zaken witwasonderzoek Engill

De Noordelijke Fraudekamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft uitspraak gedaan in de zaken van vier verdachten in het witwasonderzoek Engill. Drie verdachten kregen straffen opgelegd van 36, 24 en 15 maanden gevangenisstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rabobank en ABN AMRO maken witwassen moeilijker door middel van AI

Het is voor banken een stuk makkelijker om witwassers aan te pakken wanneer ze onderling gegevens kunnen delen. Vanwege privacyregels kan dit echter maar in beperkte mate. Rabobank en ABN AMRO hebben nu samen met TNO het zogeheten multi-party computation ontwikkeld. Daarmee kunnen ze gezamenlijk witwastransacties analyseren zónder data te delen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over stromannen, katvangers en geldezels: beslag in geval van verhaalsontduiking

Verhaalsontduiking komt in de praktijk vaker voor dan men zou hopen. Hierbij zijn regelmatig derden betrokken. Een snelle blik op de jurisprudentie levert al een hoop voorbeelden van ‘stromannen’, ‘katvangers’ en ‘geldezels’ op. Schuldeisers hebben een evident belang om tegen schijnconstructies op te komen en beslag te kunnen leggen op goederen die aan hun verhaal zijn onttrokken, ook al staan deze goederen formeel op naam van een derde. In deze bijdrage licht ik enkele mogelijkheden daartoe uit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wanneer heeft een verdachte de “herkomst” van een geldbedrag en rechthebbende op dat bedrag “verhuld”?

Hoge Raad 23 januari 2023, ECLI:NL:HR:2024:47

De bestanddelen “verbergen” en “verhullen” a.b.i. art. 420bis.1.a Sr hebben betrekking op gedragingen die erop zijn gericht zicht te bemoeilijken op (onder meer) herkomst van voorwerp en wie rechthebbende op voorwerp is. Die gedragingen moeten tevens geschikt zijn om dat doel te bereiken. Het hof heeft geoordeeld dat Verdachte “met overleggen van stukken” (waarmee hof het oog heeft op stukken die Verdachte n.a.v. witwasbrief heeft doen overleggen en waarover door Verdachte op de terechtzitting in hoger beroep een verklaring is afgelegd die door hof is aangemerkt als “achteraf geconstrueerd samenstel van verzinsels”) heeft geprobeerd werkelijke herkomst van geld en kennelijk ook rechthebbende daarop te verhullen. Dat oordeel is ontoereikend gemotiveerd. Het hof heeft immers bewezenverklaard dat verhullen van herkomst van geld en van rechthebbende daarop heeft plaatsgevonden op 28-8-2020, terwijl overleggen van stukken en afleggen van verklaring daarover na die datum hebben plaatsgevonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^