Rotterdamse strafrechter kent hoogste immateriële schadevergoeding ooit toe

Rechtbank Rotterdam 12 juli 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:6787

In deze zaak oordeelde de rechtbank dat de verdachte schuldig is aan medeplegen van poging tot doodslag. Op 7 januari 2024 is de verdachte samen met een medeverdachte naar de woning van het slachtoffer in Vlaardingen gegaan met de bedoeling geweld te gebruiken. De medeverdachte schoot het slachtoffer door het hoofd, waarbij het slachtoffer ernstig letsel opliep. De vorderingen benadeelde partij betreffen schadevergoeding voor zowel materiële als immateriële schade (inclusief affectieschade en shockschade) voor het slachtoffer zelf en verschillende familieleden van het slachtoffer, zoals de broer, ex-vrouw, minderjarige kinderen, en ouders van het slachtoffer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vordering benadeelde & immateriële schade: wanneer is sprake van aantasting in persoon ‘op andere wijze’?

Hoge Raad 9 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:995

Het oordeel van het hof dat de bijzondere ernst van het misdrijf, mede gelet op de omstandigheden waaronder het is gepleegd in samenhang met de toelichting van de schade, maakt dat “het geestelijke letsel voldoende is komen vast te staan”, is niet zonder meer begrijpelijk. Dat aan de deur van de benadeelde partij en zijn gezin onder de door het hof vastgestelde omstandigheden is gedreigd met geweld, volstaat daartoe – zonder nadere vaststellingen over de aard van dit door de benadeelde partij gestelde “geestelijke letsel” – niet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet Seksuele Misdrijven: de grootste verandering in het Wetboek van Strafrecht in járen

Per 1 juli 2024 is de Wet seksuele misdrijven in werking getreden. Een mijlpaal als het gaat om de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld. En de grootste verandering in het strafrecht in járen! Het uitgangspunt van die wet is dat seksuele interactie altíjd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Wil je weten wat er gaat veranderen? Of wat de wet betekent op straat, in bed, online of op de werkvloer?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschijningsplicht voor verdachten

Verdachten van ernstige misdrijven moeten vanaf 1 juli 2024 verplicht aanwezig zijn op de inhoudelijke zitting in hun strafzaak. Tot dusver waren ze daar vrij in. Het kabinet en parlement besloten tot de wetswijziging met het oog op slachtoffers en nabestaanden. De verschijningsplicht is onderdeel van de Wet uitbreiding slachtofferrechten (Wus).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vordering BP: immateriële schade o.g.v. oogmerk tot toebrenging daarvan

Hoge Raad 18 juni 2024, ECLI:NL:HR:2024:836

Op grond van artikel 6:106, aanhef en onder a, BW heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen vergoeding van immateriële schade als de aansprakelijke persoon het oogmerk had om zodanige schade toe te brengen. In de totstandkomingsgeschiedenis is daarbij bijvoorbeeld gedacht aan het beschadigen of vernielen van een zaak met het oogmerk daarmee immateriële schade toe te brengen. (Vgl. HR 26 oktober 2001, ECLI:NL:HR:2001:AB2775.) Uit die totstandkomingsgeschiedenis volgt dat onder het hier bedoelde ‘oogmerk’ moet worden verstaan de bedoeling om een ander immateriële schade toe te brengen. Daarvoor volstaat niet dat de verdachte opzettelijk een situatie heeft geschapen waardoor aan de benadeelde partij immateriële schade is toegebracht (vgl. HR 26 mei 2020, ECLI:NL:HR:2020:868).

Read More
Print Friendly and PDF ^