Aanpassing Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen

Op 11 maart 2021 is door vier Kamerleden een initiatiefwetsvoorstel voor een Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen ingediend. Het wetsvoorstel is te plaatsen binnen de internationale ontwikkeling van business & human rights. Vervolgens is op 23 februari jl. een voorstel van de Europese Commissie voor een EU-Richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen gepubliceerd. Op dit moment wordt het Nederlandse wetsvoorstel aangepast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cybermaatregelen in meer sectoren maken Nederland en EU digitaal veiliger

Beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten moeten de digitale veiligheid in de Europese Unie (EU) flink gaan verhogen. De belangrijkste spelers in de levensmiddelensector (industriële voedselproductie en distributie zoals grotere supermarktketens), maar ook partijen in de chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, post- en koeriersdiensten en datacenters moeten vanaf medio 2024 passende cybermaatregelen gaan nemen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben vandaag een politiek akkoord bereikt over de herziening van de zogenoemde EU Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Nederland zet zich al jaren in voor passende Europese afspraken op dit gebied.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Moties ter verbetering van de aanpak van milieucriminaliteit

Op 1 juni 2022 zijn diverse moties ingediend ter verbetering van de aanpak van milieucriminaliteit. Kamerleden Van Esch en Beckerman hebben de regering verzocht om de opsporings- en handhavingscapaciteit op het gebied van wildlife crime, inclusief de handel in traditionele medicijnen, uit te breiden. De achtergrond hiervan is dat wildlife crime wereldwijd de vierde grootste criminele industrie is en jaarlijks met 5% tot 7% toeneemt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026: Versterking ondernemers in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (JenV) versterkt met ondernemers de aanpak van georganiseerde misdaad om te voorkomen dat criminelen onze open economie en goede infrastructuur misbruiken. In een nieuw actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 worden hierover afspraken gemaakt met diverse branches en de ondernemersorganisaties VNO-NCW en het midden en kleinbedrijf MKB-Nederland. De minister investeert hierbij jaarlijks structureel € 10 miljoen extra in de regionale Platforms Veilig Ondernemen (PVO’s) om in heel Nederland de weerbaarheid van bedrijven tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit te vergroten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie stelt voor om de regels inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestandsdelen aan te scherpen

Criminele organisaties maken gebruik van gesofisticeerde middelen om hun enorme inkomsten, die ten minste op 139 miljard euro per jaar worden geraamd, wit te wassen. Aangezien het belangrijkste motief voor de georganiseerde criminaliteit financieel gewin is, is de ontneming van vermogensbestanddelen een zeer doeltreffend mechanisme om criminele activiteiten te ontmoedigen. Om ervoor te zorgen dat criminaliteit niet loont, heeft de Commissie in haar EU-strategie ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit (2021) aangekondigd dat zij de regels inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen wil aanscherpen. Op 24 mei 2022 heeft de Commissie een wetgevingsvoorstel gepresenteerd op basis waarvan die regels worden aangescherpt. Het wetgevingsvoorstel zal binnenkort worden besproken door de Raad en het Europees Parlement.

Read More
Print Friendly and PDF ^