Welke Europese antiwitwas-regelgeving komt eraan?

Recent informeerde de Minister van Financiën (mede namens J&V) de Tweede Kamer over de ophanden zijnde Europese antiwitwas-regelgeving: het pakket met Europese wetgevende voorstellen op het terrein van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering (AML-pakket).

Read More
Print Friendly and PDF ^

13e sanctiepakket aangenomen

De Raad heeft op 23 februari — 2 jaar na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne — een 13e pakket beperkende maatregelen aangenomen tegen het regime van Poetin. De sancties zijn specifiek gericht tegen degenen die zijn illegale, niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanvalsoorlog gaande houden en tegen degenen die deze in aanzienlijke mate steunen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toezichtagenda 2024 Kansspelautoriteit (Ksa)

De Kansspelautoriteit (Ksa) presenteert de nieuwe toezichtagenda, gebaseerd op haar missie ‘Veilig Spelen’ en haar publieke doelstellingen. Deze doelstellingen zijn uitgewerkt in de Strategie 2020-2024. Belangrijke veranderingen ten opzichte van 2023 zijn onder meer het zware accent op de zorgplicht, de toenemende datagedreven aanpak van risicogestuurd toezicht en het vergroten van de effectiviteit van interventies door te kijken naar de gehele keten van het illegale aanbod. De naleving van de (gewijzigde) reclameregels, met name gericht op jongeren, blijft belangrijk maar is inmiddels een regulier onderdeel van het toezicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het una via-beginsel: enkele beschouwingen om op het (rechte) pad te blijven!

Het una via-beginsel staat al enige tijd in de (fiscale) schijnwerpers. Het beginsel draagt bij aan het voorkomen van ongeoorloofde samenloop tussen het fiscale boeterecht en het fiscale strafrecht. Verschillende aspecten van het una via-beginsel zijn in de afgelopen jaren in de vakliteratuur ter discussie gesteld. In deze bijdrage zoomen wij in op twee aspecten van het una via-beginsel, te weten ‘hetzelfde feit’ en ‘dezelfde persoon’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Europees Strafrecht van A-Z voor de strafrechtspraktijk | Maandag 15 april 2024

Anders dan in andere rechtsgebieden zijn we in het strafrecht nog niet zo gewend aan rechtstreekse werking van richtlijnen en bemoeienis van het EU Hof van Justitie bij de interpretatie ervan. Met ingang van 1 december 2014 heeft het Hof van Justitie echter volledige jurisdictie gekregen over EU-regelgeving op strafrechtelijk gebied. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start gegaan. Daardoor spelen het EU recht en het HvJ EU een steeds belangrijker rol in het strafrecht. Ook als het om de ontwikkeling van strafprocessuele waarborgen gaat, een gebied waar voorheen vooral het EHRM de scepter zwaaide. Dit toenemende belang van het EU recht maakt dat het voor alle bij het strafproces betrokken partijen van belang is te begrijpen hoe het EU recht werkt en wat dit kan betekenen voor de strafpraktijk. Op deze en andere vragen wordt in deze cursus ingezoomd. De focus ligt daarbij op de formele / processuele aspecten van het Unierecht. Ook de wisselwerking tussen de jurisprudentie van de Hoge Raad, het EHRM en het HvJ EU komt in dit verband aan de orde.

Read More
/Source
, ,
Print Friendly and PDF ^