Artikel: Kroniek jurisprudentie materieel milieustrafrecht

Deze kroniek biedt een overzicht van interessante jurisprudentie op het gebied van materieel milieustrafrecht in de periode van 2019 tot en met eind april 2024. De onderwerpen zijn door mij geselecteerd aan de hand van verschenen jurisprudentie en deze kroniek is dus niet bedoeld als volledig overzicht van álle jurisprudentie die op het gebied van materieel milieustrafrecht is verschenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR over beslag medisch dossiers patiënte verstervingszaak zorgcentrum Sittard

Hoge Raad 17 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1170

De beslissing van de rechtbank Limburg om het beklag van een (verdachte) arts tegen de inbeslagname van twee medisch dossiers ongegrond te verklaren blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Voor zijn oordeel dat in dit geval het belang van de waarheidsvinding boven dat van het verschoningsrecht gaat acht de Hoge Raad - met de rechtbank - van belang dat: (i) op grond van diverse onderzoeksbevindingen een verdenking is gerezen van een zeer ernstig strafbaar feit dat tot dat overlijden heeft geleid en ten aanzien van de arts een redelijk vermoeden van schuld is ontstaan aan het begaan van dat feit en (ii) dat het medisch dossier en het verpleegkundig dossier een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de waarheidsvinding. Daarbij heeft de rechtbank ook betrokken dat (iii) de betreffende gegevens niet op een andere manier kunnen worden verkregen en (iv) de periode waarover de documenten worden gevorderd beperkt is tot de relevante periode.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarplan 2025 ILT: Beperken schade aan mens en milieu

“We richten ons vooral op de grootste maatschappelijke risico’s om schade aan mens en milieu te beperken. Als onafhankelijk toezichthouder werken wij elke dag aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid. In transport, infrastructuur, milieu en wonen. Soms moeten we daarin scherpe keuzes maken.” Aldus inspecteur-generaal Mattheus Wassenaar in zijn voorwoord over de prioriteiten die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt in haar jaarplan voor 2025. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Schikken in binnen- en buitenland

Tal van zaken worden buiten de rechter om afgedaan. Dat kan o.a. door middel van een transactie of strafbeschikking (“schikken”). Deze twee instrumenten staan tijdens deze cursus centraal. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan procesafspraken, waarbij als het ware wordt “geschikt”, maar dan met gerechtelijke afdoening. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de theorie én de praktijk deze drie afdoeningsmodaliteiten. Hoe zien de kaders eruit? Hoe gaat praktisch het schikken met het Nederlandse OM in zijn werk? Welke mogelijkheden zijn er, welke aandachtspunten staan er en welke waarborgen zijn ingebouwd? Ook komen toekomstige ontwikkelingen aan bod en wordt ingegaan op het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Data-analyse door derden in het nieuwe Wetboek van Strafvordering

Op grond van artikel 2.7.50 van het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering kan de officier van justitie de analyse van data in de toekomst uitbesteden aan een derde. Het bevel is tweeledig: het bewerken van data, en het verstrekken van de daardoor verkregen resultaten. Thema’s die blijken uit casus uit de huidige strafrechtspraktijk zijn illustratief voor de voor- en nadelen van deze nieuwe bevoegdheid, en de eisen die daaraan moeten worden gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^