Feitelijk leidinggeven aan het opzettelijk niet meewerken aan controles van de Belastingdienst en niet (volledig) verstrekken administratie

Gerechtshof Amsterdam 24 december 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:3663

De verdachte is bestuurder en enig aandeelhouder van twee besloten vennootschappen, B.V. 1 en 2. De Belastingdienst heeft vastgesteld dat deze vennootschappen gedurende anderhalf jaar hun wettelijke verplichtingen niet zijn nagekomen door opzettelijk niet mee te werken aan controles en het niet volledig verstrekken van administratie. De verdachte wordt verweten dat hij hieraan feitelijk leiding heeft gegeven, met als gevolg dat de fiscus niet in staat was om een correcte belastingheffing vast te stellen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad: wat te doen bij persoonsverwisseling?

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:135

De Hoge Raad legt uit wat het hof moet doen als in hoger beroep komt vast te staan dat het vonnis in eerste aanleg als gevolg van een persoonsverwisseling (in dit geval: het opgeven van een valse naam) is gesteld op naam van iemand anders dan ‘de echte verdachte’. In zo’n geval moet het hof het vonnis, in ieder geval wat betreft de tenaamstelling, vernietigen. Als in zo’n geval vaststaat wat de echte naam van de verdachte is, mag het hof zijn arrest op die naam stellen. De rechter moet zich dan wel inspannen om te voorkomen dat onjuiste gegevens in overheidsregistraties blijven staan. De Hoge Raad geeft een voorbeeld van hoe de rechter dat – d.m.v. een opdracht aan het Openbaar Ministerie - kan doen. In deze zaak geeft de Hoge Raad zelf zo’n opdracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Alle dieren zijn gelijk (maar sommige meer dan andere)

Op 13 februari 2024 oordeelde het EHRM, in navolging van het Hof van Justitie, dat een Belgisch verbod op onverdoofde slacht verenigbaar is met het recht op godsdienstvrijheid. In dit redactioneel bespreken wij de verwerping van het beroep op het discriminatieverbod door het EHRM, en plaatsen wij enkele kritische kanttekeningen. Hoewel met deze rechtspraak de ruimte lijkt te zijn gecreëerd voor een verbod op onverdoofde slacht, pleiten wij desalniettemin voor een bredere discussie over de verhouding van een dergelijk verbod tot geaccepteerde praktijken in de bio-industrie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het verschoningsrecht: zo sterk als de zwakste schakel – ACM-werkwijze geheimhoudingsprivilege advocaten nog altijd ontoereikend

De Autoriteit Consument & Markt heeft recent haar werkwijze voor de omgang met (mogelijk) geprivilegieerde gegevens aangepast. De ACM zegt de werkwijze ‘daar waar mogelijk’ in lijn te hebben gebracht met de criteria genoemd in de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad van 12 maart 2024. Deze nieuwe werkwijze is echter, net zoals de vorige werkwijze, onverenigbaar met de rechtspraak van de Hoge Raad, van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en van het Hof van Justitie. De suggestie dat verdere aanpassing ‘niet mogelijk’ zou zijn, is volgens ons onjuist. Wij zetten in deze bijdrage uiteen hoe het moet en hoe het volgens ons ook prima kan worden uitgevoerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak bedrijfsjurist voor feitelijke leiding geven aan overtreding van de Sanctieregeling inlijving Krim en Sebastopol 2014 en de Sanctiewet 1977

Rechtbank Amsterdam 14 november 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:8568

De rechtbank heeft zich gebogen over een strafzaak waarin een verdachte, werkzaam als bedrijfsjurist bij een BV, werd vervolgd wegens het feitelijk leidinggeven aan de overtreding van de Sanctieregeling Inlijving Krim en Sebastopol 2014 en de Sanctiewet 1977. De zaak draait om de levering van zogenoemde strand jacks – een type hijs- en ondersteuningsapparatuur – die mogelijk zijn ingezet bij de bouw van de Krimbrug, een omstreden infrastructuurproject dat Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 heeft gerealiseerd. De EU-sancties verbieden het leveren van bepaalde goederen en technische bijstand aan bedrijven of entiteiten op de Krim.

Read More
Print Friendly and PDF ^