Artikel: Schikken van bestuurlijke boetes

Zolang de bestuurlijke boetes bestaan in de financiële sector, klinkt al de roep om deze te kunnen schikken – en worden daar bezwaren tegenin gebracht. Een wettelijke regeling ontbreekt en daarop is ook weinig zicht. Ook nu is er echter al veel mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken van de AFM laat zien. De optie om een schikking aan te bieden is ook in lijn met de praktijk in andere EU-lidstaten. Opvallend hierbij is hoe sterk de schikkingsregelingen in de verschillende landen uiteenlopen. Aan schikkingen kunnen ook extra voorwaarden worden gesteld, buiten de boete om. Zonder wettelijke regeling is hier wel terughoudendheid geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitbreiding VOG-aanvraag om ondermijning in havengebieden tegen te gaan

Om criminele inmenging tegen te gaan, heeft screeningsautoriteit Justis per 3 maart 2025 de aanvraagprocedure voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) uitgebreid met een nieuw risicogebied: locatie, specifiek gericht op havengebieden. Werkgevers in de havensector kunnen hierdoor gerichter screenen op strafbare feiten die relevant zijn voor functies binnen het havengebied. Dit moet voorkomen dat personen met een criminele achtergrond toegang krijgen tot kwetsbare locaties, zoals containerterminals en distributiecentra. Met deze maatregel wordt een belangrijke stap gezet in de aanpak van ondermijning en de bescherming van de integriteit van de havensector.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM licht beleid inzake strafbeschikkingen toe

Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders: Verdubbeling vermoede misstanden in twee jaar tijd

In 2024 namen 467 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor Klokkenluiders voor advies. Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd, van gemiddeld 20 naar 40 adviesverzoeken per maand. De toename komt deels door de inwerkingtreding van de subsidieregeling voor gratis rechtsbijstand voor klokkenluiders. Dit blijkt uit het jaarverslag 2024 van het Huis voor Klokkenluiders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rotterdams bedrijf spil in smeergeldzaak rond Sri Lankaanse ziekenhuizen

Het Openbaar Ministerie verdenkt twee bedrijven van het betalen van steekpenningen bij de bouw van ziekenhuizen in Sri Lanka, blijkt uit onderzoek van het FD. Om de projecten met een waarde van minstens €100 mln te bemachtigen zou voor miljoenen aan steekpenningen zijn betaald, volgens justitie vermoedelijk aan een hoge ambtenaar. De smeergeldbetalingen zouden zijn verhuld met vervalste contracten en facturen.

Read More
Print Friendly and PDF ^