Beantwoording Kamervragen over EU actieplan ter voorkoming van witwassen

Op 11 september 2020 heeft Minister Hoekstra antwoorden ingezonden op Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van het Schriftelijk Overleg over het BNC-fiche Mededeling Commissie over het actieplan beleid ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme.

In zijn reactie wordt onder meer ingegaan op:

  • gegevensuitwisseling met en tussen banken

  • nieuwe Europese AML/CFT-toezichthouder

  • verruimde bevoegdheden van de Europese Bankautoriteit (EBA) op het gebied van AML/CFT

Nieuwe Europese AML/CFT-toezichthouder

Volgens de EC is Europees AML/CFT-toezicht nodig om een geharmoniseerde toepassing van de regels, en effectieve handhaving, te waarborgen.

Hoe een nieuwe Europese AML/CFT-toezichthouder eruit zal zien, is op dit moment inderdaad nog niet bekend. De Europese Commissie zal daartoe in de eerste helft van volgend jaar met wetgevende voorstellen komen. Zoals uit het BNC-fiche volgt, heeft Nederland de voorkeur voor een onafhankelijke Europese AML/CFT-toezichthouder met (anders dan de EBA) directe bevoegdheden. De minister is daarbij van mening dat deze toezichthouder haar toezicht zou moeten richten op financiële ondernemingen, zoals banken, beleggingsondernemingen, wisselinstellingen, etc., en niet op beroepsgroepen als advocaten, notarissen, belastingadviseurs, etc.

De regelgeving voor financiële ondernemingen is voor een groot deel reeds gebaseerd op Europese regelgeving terwijl de regelgeving voor beroepsgroepen overwegend nationaal van aard is, evenals het werkterrein van deze groepen. Met het oog daarop alsook met het oog op het subsidiariteitsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel, acht hij het het onwenselijk de beroepsgroepen onder centraal Europees toezicht te plaatsen.

Gegevensuitwisseling met en tussen banken

De minister onderschrijft het belang van gegevensuitwisseling en samenwerking met en tussen banken in de strijd tegen witwassen en financieren van terrorisme (AML/CFT). Dit is een van de speerpunten uit zijn plan van aanpak witwassen van 30 juni 2019. Zowel op nationaal als Europees niveau blijft hij hier dan ook op inzetten.

In de Nederlandse consultatiereactie op het Europese actieplan over het beleid ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is bij de Europese Commissie ervoor gepleit om de mogelijkheden voor het delen van informatie tussen Wwft-instellingen te vergroten en meer richtsnoeren te ontwikkelen ten aanzien van de relatie tussen de AVG en de anti-witwasregelgeving.

Verruimde bevoegdheden van de EBA

Sinds 1 januari van dit jaar heeft de EBA taken op het terrein van AML/CFT erbij gekregen. Dit betreft een leidende, coördinerende en monitorende rol voor de EBA ten aanzien van instellingen waarop de vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD) van toepassing is en die vallen onder de scope van EBA, EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) en ESMA (European Securities and Markets Authority); deze instellingen worden hierna kortweg worden aangeduid als “financiëlesectordeelnemers”. Om die nieuwe taak op AML/CFT-gebied te kunnen uitvoeren, heeft de EBA een aantal nieuwe bevoegdheden gekregen. De worden uitgebreid besproken in de kamerbrief.

Lees verder:

 

Gerelateerde berichten


Print Friendly and PDF ^