DNB publiceert toezichtplannen voor 2022: extra inzet op bestrijden van financieel-economische criminaliteit

Het DNB toezicht op de financiële sector stond dit jaar net als in 2020 voor een belangrijk deel in het teken van de impact van de coronacrisis. De impact op de financiële sector valt vooralsnog mee, maar de kwetsbaarheden onder het snelle economisch herstel in 2021 maken de vooruitzichten onzeker. “Ons toezicht zal alert en wendbaar moeten blijven om te kunnen acteren waar en wanneer dat nodig is.”

Toezicht in beeld

Dit kwam naar voren bij een digitale persbijeenkomst op 7 december 2021 onder leiding van de beide DNB-directeuren toezicht, Else Bos en Steven Maijoor. Hierin presenteerden ze Toezicht in beeld, een samenvatting dat weergeeft waar DNB in het toezicht aan werkt en heeft gewerkt.

Speerpunten

In het komende jaar zet DNB zich verder in op hun meerjarige speerpunten uit de Visie op Toezicht 2021-2014.

  • In het kader van het speerpunt Inspelen op technologische vernieuwing blijft DNB de financiële sector uitdagen op de houdbaarheid van hun bedrijfsmodel. Dit is in het licht van digitalisering en toetreding van FinTech en BigTech partijen alleen maar actueler geworden. In de afgelopen tijd zijn IT- en cyberrisico’s toegenomen, daarom staat komend jaar de digitale weerbaarheid van instellingen hoog op de agenda.

  • Bij het speerpunt Sturen op toekomstgerichtheid en duurzaamheid blijft DNB hameren op goed risicomanagement van de financiële instellingen. Dit begint bij het goed meten van de risico’s die instellingen lopen. De ECB voert in 2022 bovendien een klimaatstresstest uit bij de grootbanken.

  • Tot slot blijft extra inzet op het Bestrijden van financieel-economische criminaliteit. De inspanningen van instellingen op dit vlak zijn weliswaar toegenomen, maar het effect is nog onvoldoende. Dit moet slimmer door betere samenwerking, zowel tussen publieke en private partijen als op Europees niveau.

Bestrijden van financieel-economische criminaliteit

Toezicht op het voorkomen van financieel-economische criminaliteit heeft bij DNB onverminderd prioriteit. Veel aandacht gaat uit naar de rol van banken. Hoewel veel banken hun inzet de afgelopen jaren hebben verhoogd, ziet DNB dat ook in 2021 nog onvoldoende invulling is gegeven aan hun poortwachtersrol.

DNB verwacht verbetering op dit vlak door een slimmere aanpak. Dit kan door technologische mogelijkheden te benutten bij de identificatie en beheersing van risico’s. Of door met andere instellingen en publieke ketenpartners kennis en concrete risico-informatie te delen en, waar mogelijk, samen te werken.

In 2021 is het integriteitstoezicht ook meermalen geëvalueerd, door zowel de EBA als door de Raad van Europa. Bovendien heeft eind 2021 de on site plaatsgevonden die deel uitmaakt van de evaluatie van de Financial Action Task Force (FATF). De FATF beoordeelt of Nederland effectief is in het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering. In 2022 zal in de plenaire vergadering van de FATF een oordeel worden gegeven over de effectiviteit van de Nederlandse aanpak, inclusief een oordeel over het integriteitstoezicht van DNB.

Vooruitblik

Banken werken aan een structurele verbetering van hun Wwft-poortwachtersfunctie. DNB zal in 2022 de implementatie van met banken gemaakte afspraken over herstel en verbetering blijven volgen. Ook het integriteitstoezicht op betaal- en elektronisch geld instellingen is een belangrijk aandachtspunt.

DNB zal er op toezien of de beheersmaatregelen van de betaalinstellingen de integriteitsrisico’s in voldoende mate afdekken. Voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese aanpak van financieel-economische criminaliteit alsmede het toezicht op de poortwachtersfunctie van instellingen, krijgen in 2022 verder vorm.

DNB zal haar samenwerking met de AFM en het ministerie van Financiën voortzetten om gezamenlijk een goede Europese aanpak te propageren. Voor DNB heeft het voorstel van de Europese Commissie om een Europese anti-witwastoezichthouder in het leven te roepen de meeste impact.

Print Friendly and PDF ^