Artikel: From ‘fake it till you make it’ towards building mutual trust in EAW proceedings: an account of the Aranyosi mechanism

In 1968 Paul Simon and Art Garfunkel blessed us with the song, ‘Fakin’ it’, from where the phrase ‘fake it till you make it’ is presumably derived, although to be fair the lyrics read the exact opposite: ‘And I know I’m fakin’ it, I’m not really makin’ it’. And this could encapsulate the story so far between mutual trust and the European Arrest Warrant (EAW). In the fashion of ‘fake it till you make it’, mutual trust was imposed upon national authorities as a mostly non-rebuttable presumption.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuw: de 'afdoeningsovereenkomst'

Van vijf verdachten bevonden de zaken zich onder de rechter. Het OM had deze verdachten eerder gedagvaard waardoor hun zaken in behandeling zijn bij de rechtbank. Bij het onderzoek ter terechtzitting heeft de officier van justitie zich op het standpunt gesteld dat het strafvorderlijk belang dat het Openbaar Ministerie had bij de vervolging van verdachte is komen te vervallen. Hiertoe is onder andere gewezen op de afspraken die met de verdediging zijn gemaakt waaraan volledig uitvoering is gegeven. De rechtbank wordt hier voor een voldongen feit gesteld: boetes en ontnemingsbedrag zijn al betaald. En vordert de eigen niet-ontvankelijkheid.
Het zijn dus nadrukkelijk geen 'procesafspraken'.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aansprakelijkheid politie in verband met verspreiden verkeerde beelden verdachte

Rechtbank Den Haag 4 december 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:20311

De Politie wordt veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 185.000. Via een babbeltruc was de pinpas van een vrouw verkregen, die in een supermarkt was gebruikt. De Politie vraagt bij een verkeerde supermarkt de beelden op en toont en verspreidt de beelden van een onschuldige man die op dat moment bij een andere supermarkt pint, waarbij wordt gezegd dat deze man de pinpas van de vrouw heeft gebruikt en dat vaker heeft gedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR gaat in op de mogelijkheden tot ontneming na een veroordeling voor witwassen.

Hoge Raad 10 december 2024, ECLI:NL:HR:2024:1821

Dat een betrokkene de beschikking heeft over een vermogensbestanddeel dat het voorwerp van witwassen vormt, levert op zichzelf geen wederrechtelijk voordeel op uit dat witwassen. Maar als vaststaat dat de witwasser het witgewassen voorwerp heeft verkregen uit een zelf gepleegd misdrijf, kan dat voorwerp (het voordeel uit dat misdrijf) aan hem worden ontnomen op grond van artikel 36e lid 2 Sr. Als onduidelijk is wie dat misdrijf heeft gepleegd, kan ontneming soms plaatsvinden op grond van artikel 36e lid 3 Sr. Dat kan bijvoorbeeld als aannemelijk is dat ‘andere strafbare feiten’ als bedoeld in artikel 36e lid 3 Sr ertoe hebben geleid dat hij het voordeel uit dat misdrijf heeft verkregen. Daarvoor is dan niet nodig dat de witwasser die andere strafbare feiten zelf heeft begaan. Op grond van een kasopstelling kan aannemelijk worden dat hij kon beschikken over van misdrijf afkomstige geldbedragen of andere voorwerpen. Het witgewassen voorwerp kan worden betrokken in zo’n kasopstelling en op die manier meetellen in de berekening van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ingediend bij Tweede Kamer: Wetsvoorstel gegevensverstrekking douane voor uitvoering politie- of toezichtstaken

Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft op 10 december het voorstel voor de Wet gegevensverstrekking Douane voor uitvoering politie- of toezichtstaken bij de Tweede Kamer ingediend. Met deze wet wordt een wettelijke grondslag gecreëerd om douanegegevens te delen met de politie, de KMar, de FIOD en de Financial Intelligence Unit.

Read More
Print Friendly and PDF ^