Rechtbank legt onderneming stil voor de duur van één jaar

Rechtbank Overijssel 9 maart 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:896

De rechtbank Overijssel veroordeelt verdachte tot de stillegging van de gehele onderneming voor de duur van 1 jaar. Naar aanleiding van inspecties van de NVWA op 4 mei 2022 en 1 september 2022 is gebleken dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan economische delicten door niet de zorg te geven aan haar dieren die op grond van geldende wet en regelgeving is vereist. Zowel tijdens de inspectie in mei als tijdens de inspectie in september heeft de NVWA geconstateerd dat verdachte meerdere runderen heeft gehouden in een zodanig gebrekkige behuizing, dat de dieren zich daaraan konden verwonden. Bovendien beschikten de runderen niet over een droge en schone ligplaats. De ligplaatsen waren ernstig bevuild met mest en urine, waardoor ook de runderen bevuild waren met natte en opgedroogde mest. Ook het voer en het drinkwater waren onder de maat, als gevolg waarvan de runderen (sterk) vermagerd waren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De hoogste tijd

Al decennia staat vast dat naast strafvervolgingen ook bestuursrechtelijke en fiscale boeteprocedures een criminal charge inhouden zoals bedoeld in artikel 6 EVRM dat het recht op een eerlijk proces behelst. Het EHRM heeft in bestendige rechtspraak bepaald dat de strafrechtelijke beginselen die voortvloeien uit artikel 6 EVRM ook van toepassing zijn op procedures over de oplegging van bestuursrechtelijke en fiscale boetes.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Con­clu­sie AG Wattel over be­grip­pen ‘over­tre­der’ en ‘func­ti­o­neel da­der­schap’ in straf- en bestuursrecht

Volgens staatsraad advocaat-generaal Wattel zit er licht tussen de wijze waarop in het bestuursrecht het begrip ‘overtreder’ en in het strafrecht het begrip ‘functioneel daderschap’ wordt uitgelegd. Dat zou echter niet het geval moeten zijn. De bestuursrechter zou moeten aansluiten bij de uitleg die in het strafrecht aan daderschap wordt gegeven, omdat de wetgever dat zo heeft beoogd. Die is uitgegaan van een uniform overtredersbegrip voor alle sancties, zowel herstelsancties als bestraffende sancties. Als dat tot maatschappelijk ongewenste situaties leidt, dan moet de bestuursrechter daarop wijzen, zodat de wetgever kan ingrijpen. Dat staat in een conclusie van staatsraad advocaat-generaal Peter Wattel die hij op 15 februari 2023 heeft uitgebracht op verzoek van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Zelfkritisch op boetebesluiten

Op vrijdag 21 oktober 2022 woonde ik als trotse vader in de Utrechtse Janskerk de diploma-uitreiking bij van mijn jongste zoon. Hij kreeg zijn bachelor-diploma rechtsgeleerdheid uitgereikt en werd voor die gelegenheid toegesproken door (onder meer) sanctierecht-­advocaat Oscar Pluimer, alumnus van de Universiteit Utrecht. Ondanks het feestelijke karakter van de bijeenkomst, hield Pluimer ons een tamelijk somber beeld voor. Aan de hand van indringende voorbeelden uit de rechtspraktijk betoogde hij dat aan de instrumentele functie van het strafrecht vaak meer gewicht wordt toegekend dan aan de waarborgfunctie. Geheel in de traditie van de Utrechtse school, brak hij een lans voor de waarborgfunctie van het recht. Hij sloot af met een oproep aan de studenten in hun latere werkzame leven een scherp oog te houden voor evenwichtige balans tussen die functies.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG Wattel: wanneer terugkomen van onherroepelijke boetebesluiten?

Als een geadresseerde vraagt om een boetebesluit te heroverwegen en daarbij kan wijzen op nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden (nova), dan moet het bestuursorgaan een besluit heroverwegen. Dat geldt ook als er geen nova zijn (gesteld), maar het evident onredelijk zou zijn om van heroverweging af te zien. Maar wanneer is het nu evident onredelijk om niet tot heroverweging over te gaan? De rechtspraak tot nu toe is sterk casuïstisch. Op verzoek van de president van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) gaat advocaat-generaal Wattel (A-G Wattel) in op de vraag wanneer sprake is van ‘evidente onredelijkheid’, als het gaat om de heroverweging van een boetebesluit.

Read More
Print Friendly and PDF ^