Drie aanhoudingen in onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping bij olieopslagbedrijf

Op 29 november heeft de FIOD drie mannen (47, 52 en 68) uit Oegstgeest, Rijnsburg en Vlaardingen aangehouden. Verdenkingen in dit onderzoek zijn omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. Na onder andere een melding van de FIU is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat de drie mannen via een constructie afspraken maakten over betalingen. De verdenking is dat een handelsbedrijf jarenlang orders heeft binnengehaald met voorkennis van het budget van een olieopslagbedrijf, waardoor er sprake kon zijn van overpricing. Dit werd waarschijnlijk mogelijk gemaakt door de 68-jarige verdachte, werkzaam voor dat olieopslagbedrijf, die desgevraagd aan het handelsbedrijf doorgaf welke prijs geoffreerd kon worden. In ruil voor deze informatie mocht hij een percentage van de prijs, via zijn eigen onderneming, aan het handelsbedrijf factureren als 'consultancykosten' ten koste van het olieopslagbedrijf waarvoor hij werkte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Transparency International: Meer regulering nodig voor zelfmelden en zelfonderzoek bij corruptie en fraude

Transparency International Nederland sprak op 4 oktober en 21 november 2023 bij het ministerie van Justitie & Veiligheid over het belang van zelfmelden en zelfonderzoek door bedrijven bij fraude en corruptie. Een rapport van de Vrije Universiteit (VU), uitgevoerd in opdracht van het WODC, toont aan dat zelfmelden en zelfonderzoek effectieve instrumenten zijn in de strijd tegen fraude en corruptie. Er kleven echter ook risico’s aan en verdere regulering is daarom volgens Transparency noodzakelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

5 jaar later: lagere straffen voor omkoping bij woningcorporatie Vestia, korting voor klokkenluiden, overwegingen over lasthebberschap

Het gerechtshof Den Haag veroordeelt twee mannen voor omkoping bij woningcorporatie Vestia. Dit 5 jaar na de uitspraak in eerste aanleg. Een van de mannen was de treasurymanager van de woningcorporatie en maakte – in strijd met de afspraken - gebruik van een tussenpersoon. De tussenpersoon kreeg voor iedere transactie een fee betaald door de bank, waarna hij de helft betaalde aan de treasurymanager. In totaal werd op die manier een bedrag van ongeveer €10 miljoen euro betaald aan de treasurymanager van Vestia. Het hof legt de treasurymanager een gevangenisstraf van 30 maanden op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De tussenpersoon krijgt een taakstraf van 460 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek Pioneer: veroordeling vermogensbeheerder voor niet-ambtelijke omkoping. Boekenonderzoek private equity-deal verhinderde strafvervolging niet.

Gerechtshof Amsterdam 21 september 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2189

BV X hield zich bezig met effectenhandel, vermogensbeheer en bemiddeling. Haar bestuurder en enig aandeelhouder was A. B was senior portfoliomanager bij NV C en onder meer verantwoordelijk voor de private equity en hedge fondsen van NV. A en B ontmoetten elkaar in de zakelijk sfeer en raakten met elkaar bevriend. De Asset and Liability Committee (ALCO) van NV C concludeerde in 2014 dat NV C haar equity-positie moest terugbrengen met het oog op de vereisten uit de Solvency II-richtlijn. Er werd een projectgroep geformeerd waaraan B deelnam. B vroeg A of hij partijen kende die in deze portefeuille geïnteresseerd zouden zijn. A kwam met bedrijf D en dacht als intermediair van D bij een geslaagde aankoop van de portefeuille 2% van de koopprijs van circa € 400 miljoen te kunnen verkrijgen en stelde B voor om die provisie 50/50 te verdelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verhuurmedewerker vervolgd voor niet-ambtelijke corruptie bij aanbieden van woning

Een 43-jarige man uit Laren is door het Openbaar Ministerie vervolgd voor het plegen van niet-ambtelijke corruptie. Uit een onderzoek naar een criminele organisatie gericht op het grootschalig  telen van hennep, blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat de verdachte in 2021 contacten had met een vermeend lid van deze organisatie. De verdachte was destijds werkzaam als verhuurmedewerker bij een landelijke woningverhuurder en ging in dat kader aan de slag om een geschikte huurwoning in de vrije sector in Amersfoort te vinden voor zijn contact. Daarbij vroeg verdachte steeds om geld.

Read More
Print Friendly and PDF ^