Politie leest opnieuw mee met criminelen: cryptocommunicatiedienst Exclu ontmanteld

De politie en het Openbaar Ministerie in Nederland zijn er opnieuw in geslaagd toegang te krijgen tot data van een cryptocommunicatiedienst van criminelen en de afgelopen vijf maanden hun berichten mee te lezen. Het gaat om cryptocommunicatiedienst Exclu die is ontmanteld. Op onder meer vrijdag 3 februari was een gezamenlijke actiedag met tot nu toe 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Onder de aangehouden personen zijn zowel gebruikers, als ook eigenaren en beheerders van de dienst Exclu.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over juridisch kader medeplegen en (gewoonte)witwassen: onderscheid tussen het gronddelict en gewoontewitwassen, samenwerkingsopzet

Parket bij de Hoge Raad 17 januari 2023, ECLI:NL:PHR:2023:53

De zaak speelt zich af tegen de achtergrond van in 2012 en 2013 verspreide malware (kwaadaardige software zoals virussen, ‘wormen’, ‘Trojaanse paarden’, keyloggers, spyware en adware). Het infecteren van de computers gebeurde door spamruns – rondes waarin grote hoeveelheden spam-berichten werden verstuurd. De malware die hier centraal staat wordt TorRAT genoemd en werd ingezet om frauduleuze overboekingen te bewerkstelligen bij de Rabobank en de ING Bank en om zodoende met behulp van een valse sleutel geldbedragen die voor anderen bestemd waren te ontvreemden. Er werden grote aantallen spammails verzonden over bijvoorbeeld aanmaningen of voorstellen voor een betalingsregeling.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB legt aan Coinbase boete op voor zonder de wettelijk vereiste registratie aanbieden van cryptodiensten in Nederland

De Nederlandsche Bank heeft op 18 januari 2023 een bestuurlijke boete van €3.325.000 opgelegd aan Coinbase Europe Limited (Coinbase). De boete is opgelegd omdat Coinbase in het verleden cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie verstuurt aanmaningsbrief inzake verordening terroristische online-inhoud

De aanmaningsbrief is verstuurd in verband met de niet-naleving van bepaalde verplichtingen van de verordening betreffende de verspreiding van terroristische online-inhoud. Het gaat onder meer om de verplichting om de autoriteit(en) aan te wijzen die verantwoordelijk is (zijn) om verwijderingsbevelen uit te vaardigen en de Commissie van die autoriteiten in kennis te stellen, om de aanwijzing van een publiek contactpunt en om de regels en maatregelen vast te stellen inzake sancties in geval van niet-naleving van wettelijke verplichtingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bewijs uit ontsleutelde PGB-berichten, waar staan we nu?

In juni van dit jaar wees de Hoge Raad voor het eerst arrest in een zogenaamde ‘PGP-zaak’. Ons hoogste rechtscollege oordeelde daarin dat chatberichten van de gekraakte Ennetcom-server in Canada mochten worden gebezigd voor het bewijs in de strafzaak over de moord op Samir Erraghib waarin Abdelghani el H. en Bowy T. zijn veroordeeld als uitvoerders. In cassatie stond de rechtmatigheid van het verkrijgen en voor het bewijs gebruiken van de Ennetcom-data centraal. De verkrijging van de data door de Canadese overheid en de overdracht aan Nederland waren volgens de Hoge Raad niet onrechtmatig en het hof heeft deze data ook mogen gebruiken voor het bewijs. Ook het niet verlenen van inzage in of afschrift van alle Ennetcom-data aan de verdediging was niet onrechtmatig. Het belangrijkste aspect van dit arrest lijkt te zijn dat (uit het EVRM) niet direct een recht op kennisneming van alle data kan worden afgeleid.

Read More
Print Friendly and PDF ^