EHRM neemt schending art. 6 aan na gebruik verklaringen medeverdachten die als deal met OM zijn afgelegd

EHRM 1 juni 2023, ERIK ADAMČO v. SLOVAKIA (Application no. 19990/20)

Het EHRM neemt schending van art. 6 aan in een zaak waarin de veroordeling van de verzoeker in belangrijke mate is gebaseerd op belastend bewijs van medeplichtigen die voortvloeien uit samenwerking met het OM in ruil voor immuniteit of andere voordelen. Eigenbelang van medeplichtigen is niet uitgesloten als motief. Geen waarneembare individuele aandacht van de nationale rechter voor de omvang en de aard van de verkregen voordelen.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Artikel: “Mogen wij even binnen kijken?”

Deze bijdrage gaat over toestemming als grondslag voor de uitoefening van opsporingsbevoegdheden. In het bijzonder gaan de auteurs in op toestemming voor het verrichten van onderzoekshandelingen waarmee wordt voorbijgegaan aan het recht van de betrokkene op bescherming van diens persoonlijke levenssfeer, zoals de doorzoeking van een bedrijfspand, voertuig of woning. Aandacht wordt besteed aan de relevante rechtspraak van het EHRM over afstand van recht (waivers), recente rechtspraak van de Hoge Raad over doorzoeking op basis van toestemming en de plannen van de wetgever om in het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering toestemming als zelfstandige grondslag voor de uitoefening van opsporingsbevoegdheden neer te leggen.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

Duitse en Franse dataretentieregeling(en) in strijd met Unierecht

Kan de beperkte Duitse retentieperiode, ook al is de retentie ongedifferentieerd en algemeen, voldoen aan de in de jurisprudentie genoemde periode van strikte noodzakelijkheid ter bestrijding van zware criminaliteit? Of anders geformuleerd: is ongerichte bewaring van gegevens gerechtvaardigd voor een korte periode? Het Hof van Justitie EU beoordeelt dit in het licht van de ernst van de inmenging, die nader wordt geoperationaliseerd door in hoeverre door de opgeslagen gegevens een zeer precies beeld over het privéleven van een gebruiker van een elektronisch communicatiemiddel wordt verschaft.

Lees verder >
, , ,
Share
Print Friendly and PDF ^

EHRM: Geen schending onschuldpresumptie door betrekken uitlatingen OM uit geseponeerde strafzaak in parallelle schadevergoedingskwestie

EHRM 9 maart 2023, nr. 20148/09 (Rigolio t. Italië)

Een wethouder is strafrechtelijk vervolgd wegens corruptie, maar de zaak is uiteindelijk niet-ontvankelijk verklaard. Parallel aan de strafzaak liep een procedure bij de Rekenkamer tot vergoeding van de schade die de wethouder de staat door zijn handelen zou hebben berokkend. Het EHRM oordeelt dat in die procedure weliswaar melding is gemaakt van bepaalde aspecten uit de strafzaak, maar dat het oordeel op een eigen beoordeling van de voor schadevergoeding relevante criteria was gebaseerd. Ook in de bewoordingen van de uitspraak van de Rekenkamer kan geen inbreuk op de onschuldpresumptie worden gezien. Geen schending art. 6 lid 2 EVRM.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^

EHRM gaat in op voorwaarden die gelden bij bescherming van klokkenluiders

EHRM 14 februari 2023, Application no. 21884/18 (Halet v Luxembourg, LuxLeaks)

Op 14 februari 2023 heeft de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een arrest gewezen dat zowel zeer instructief als beschermend is voor klokkenluiders die aanspraak maken op bescherming van hun recht op vrijheid van meningsuiting en informatie zoals gewaarborgd onder artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Grote Kamer bouwt voort op haar eerdere rechtspraak en integreert de ontwikkelingen die zich sinds het arrest Guja/Moldavië uit 2008 hebben voorgedaan, met name in het licht van het huidige Europese en internationale rechtskader.

Lees verder >
Share
Print Friendly and PDF ^