Artikel: De ontwikkelingen van het Europees Openbaar Ministerie in de Nederlandse rechtspraktijk

De vraag die in deze bijdrage centraal staat, is welke ontwikkelingen zich de afgelopen drie jaren hebben voorgedaan en hoe deze geïnterpreteerd moeten worden tegen de achtergrond van het juridische kader waarbinnen het EOM opereert. Om die vraag te kunnen beantwoorden is in de eerste plaats EOM-case law verzameld, hetzij omdat deze voor de analyse op inhoudelijke gronden en voor Nederlandse EOM-zaken relevant zijn, hetzij omdat deze belangrijke rechtsvragen beantwoordt, hetzij omdat deze belangrijke rechtsvragen opwerpt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het EOM en de aanpak van internationale btw-fraude: waar ligt de (juridische en letterlijke) grens?

In deze bijdrage wordt ingegaan op de (juridische) grens van de (on)bevoegdheid van het EOM in de aanpak van internationale btw-fraude via het Nederlandse strafproces, en de toenemende neiging vanuit het EOM om nationale wetgeving en rechtsbevoegdheden opzij te schuiven. Het rechtvaardigen van een bredere reikwijdte op basis van vage of oneigenlijke interpretaties van Europese regelgeving zou immers kunnen leiden tot een gevaarlijke uitholling van ons nationale rechtsstelsel en de rechtsstatelijkheid op het gebied van het strafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EOM: Leiders van internationale douanefraude met biodieselimporten aangehouden in Nederland

Het Europees Openbaar Ministerie heeft samen met nationale opsporingsautoriteiten, waaronder de FIOD, een internationaal douanefraudenetwerk met betrekking tot de invoer van biodiesel uit de VS, waarbij de herkomst valselijk wordt opgegeven, in strafrechtelijk onderzoek. Verschillende landen zijn hierin betrokken, waaronder Nederland. De schade die uit dergelijke fraude volgt, bestaande uit ontdoken importheffingen (zoals anti-dumping heffingen), is aanzienlijk. In dit geval meer dan 60 miljoen euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Openbaar Ministerie gaat strafbeschikking meer benutten

Het OM wil de mogelijkheden die de strafbeschikking biedt optimaal gaan benutten. Met andere woorden: het OM gaat minder dagvaarden en meer strafbeschikkingen opleggen. Zodat alleen die strafzaken bij de strafrechter terecht komen waarin dat, gelet op de ernst van het strafbare feit, noodzakelijk is. Het gaat bij dit nieuwe beleid om de grootste zaakstroom: de aanpak, behandeling en afdoening van zaken onder de noemer ‘veel voorkomende criminaliteit’ (VVC), feiten die zijn gepleegd door volwassenen. In Straf en executie: tussen wettelijk ideaal en de rechtspraktijk licht Rinus Otte, voorzitter College Procureurs-generaal de achtergrond van het nieuwe beleid toe.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De Nederlandse strafrechter in Europa’s Ruimte van vrijheid, veiligheid en recht

15 jaar geleden, op 1 december 2009, trad het Verdrag van Lissabon in werking. De gevolgen daarvan voor de Nederlandse strafrechtspleging zijn groot, zoals Pieter Verrest in zijn NJV-preadvies onlangs nog heeft laten zien. Verrest richt zich daarbij op de invloed van het Handvest van de Grondrechten, dat op de eerdergenoemde datum dezelfde juridische waarde als de Verdragen verkreeg en dus bindend werd. Dat is niet alleen zo voor alle EU-instellingen, maar ook voor de lidstaten, in gevallen waarin die het recht van de Unie ten uitvoer brengen (art. 51 lid 1 Hv). En dat laatste blijkt steeds vaker het geval.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^