Heeft verdachte gehandeld ter bedrieglijke verkorting van rechten van schuldeisers van rechtspersoon (art. 341 (oud) Sr)?

Hoge Raad 15 december 2020, ECLI:NL:HR:2020:2019

Het gaat in deze cassatieprocedure om een complexe faillissementsfraudezaak waarbij het hof heeft vastgesteld dat de verdachte zich, al dan niet samen met anderen en al dan niet via diverse vennootschappen, meerdere malen schuldig heeft gemaakt aan bedrieglijke bankbreuk, aan het doen opnemen van valse opgaven in notariële aktes en aan het opzettelijk voorhanden hebben van een valse factuur. De werkwijze van de verdachte bestond er volgens het hof uit dat hij als “bedrijvendokter” ervoor heeft gezorgd dat ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeerden werden overgenomen door een katvanger, waarbij de oud-eigenaren veelal moesten betalen voor de overname van hun bedrijf en in het zicht van het faillissement van deze bedrijven goederen en gelden aan die bedrijven werden onttrokken, mede ten gunste van de verdachte. Lees hier de volledige uitspraak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hogere straf voor frauderende belegger

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 30 december 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:4026

Het gerechtshof heeft een 56-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar, onder meer vanwege beleggings- en faillissementsfraude. In totaal gaat het om beleggingen van een totaalbedrag van ongeveer 9 miljoen euro. De man belegde slechts een deel van dit bedrag en eigende zich de rest van het geld toe, en besteedde dat aan de aankoop van luxeproducten zoals auto’s, een bar-dancing, een woning, een zwembad en vakanties. De rechtbank Oost-Brabant sprak de man eerder vrij van de beleggingsfraude en legde de man voor de overige strafbare feiten een gevangenisstraf op van in totaal 16 maanden (waarvan 167 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur. Lees hier de volledige uitspraak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Webinar ING / Hamers-beslissing artikel 12 Sv beklagprocedure

Op 9 december 2020 heeft het Gerechtshof Den Haag twee uitspraken gewezen in de artikel 12 Sv beklagprocedures tegen ING en de voormalige bestuursvoorzitter van ING Group, Hamers. Het gerechtshof heeft de klacht tegen ING afgewezen en de transactie in stand gelaten. In de tweede uitspraak heeft het hof echter de vervolging gelast van de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van ING Group. Tijdens dit webinar wordt ingegaan op achtergrond van de zaak, de twee uitspraken van het gerechtshof en de implicaties voor de rechtspraktijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Netwerktekening draagt bij aan onderzoek Inspectie SZW

Een netwerktekening van Justis heeft eerder dit jaar een belangrijke rol gespeeld in een onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit onderzoek richtte zich op vermoedelijke misstanden bij nagelstudio’s. De informatie uit de netwerktekening hielp onder meer bij de voorbereiding van een actiedag waarbij inspecties bij meerdere nagelstudio’s zijn uitgevoerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De angst voor bange bestuurders ontrafeld

Het zogenoemde bange bestuurders-argument vormt de hoeksteen voor een afwijkend, restrictief aansprakelijkheidsregime voor bestuurders. Dit argument komt erop neer, dat (te) veel aansprakelijkheid ertoe leidt dat bonafide bestuurders zich in onwenselijke mate risicomijdend zullen gedragen, en daarom zou voor bestuurders een hogere aansprakelijkheidsdrempel nodig zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^