Opzettelijke misleiding van curator tijdens faillissement leidt tot taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 9 mei 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:2803

De rechtbank veroordeelt een voormalig bestuurder van B.V. 2 voor faillissementsfraude bij het faillissement van B.V. 1. Verdachte verstrekt opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie aan de curator en levert essentiële administratie niet aan. Hij verzwijgt onder meer het bestaan van een zeecontainer met waardevolle apparatuur. De curator wordt herhaaldelijk genegeerd bij verzoeken om informatie. De benadeelde partij, B.V. 3, wordt niet-ontvankelijk verklaard in haar schadeclaim van 2.420.000 dollar. De rechtbank legt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaarbericht Openbaar Ministerie 2024: Meer zaken tegen rechtspersonen en fors meer milieuzaken

Op 12 mei 2025 is het OM Jaarbericht 2024 gepubliceerd. Wij hebben een blik geworpen op de cijfers met betrekking tot financieel-economisch strafrecht. Wat laten die zien?

  • Het aantal strafrechtelijke onderzoeken dat is gestart door het Functioneel Parket is in 2024 licht gestegen, van 282 naar 285. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de forse daling van de jaren daarvoor.

  • Op het gebied van milieustrafzaken is sprake van een duidelijke trendbreuk: het aantal milieuonderzoeken is bijna verdubbeld, van 55 in 2023 naar 101 in 2024 – het hoogste niveau in vijf jaar.

  • Tegelijkertijd daalde het aantal fraudeonderzoeken door het Functioneel Parket verder, van 227 naar 184.

  • Het aantal strafzaken tegen rechtspersonen is gestegen van 3.500 in 2023 naar 3.900 in 2024, wat duidt op een hernieuwde inzet op normhandhaving in het bedrijfsleven.

  • Ook bij de ontnemingsvorderingen zet de daling in: van 1.000 in 2023 naar 990 in 2024. Tegelijkertijd steeg de waarde van het beslag van €363 miljoen naar €410 miljoen.

  • Het gebruik van de OM-strafbeschikking is met ruim 25% toegenomen, terwijl het aantal transacties verder is gedaald naar 900.

  • De transactie als afdoeningsmodaliteit is verder teruggevallen: in 2024 werden er nog maar 900 transacties toegepast in misdrijfzaken – een historisch laag cijfer en minder dan 1% van alle afdoeningen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vennoten V.O.F. veroordeeld voor belastingfraude en schending fiscale bewaarplicht

Rechtbank Rotterdam 20 maart 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:4919

De rechtbank Rotterdam veroordeelt een vennoot van een V.O.F. wegens belastingfraude en het schenden van de fiscale bewaarplicht. De verdachte heeft samen met een medevennoot opzettelijk gemanipuleerde kassagegevens aan de Belastingdienst verstrekt. Ook zijn omzetgegevens niet bewaard, waardoor controle onmogelijk werd. Er zijn procesafspraken gemaakt over de afdoening van de strafzaak. De verdachte krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingfraude met afroomsoftware: vennoot V.O.F. veroordeeld tot taakstraf

Rechtbank Rotterdam 20 maart 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:4907

De rechtbank Rotterdam veroordeelt een vennoot van een supermarkt-V.O.F. wegens belastingfraude. Hij levert samen met zijn medevennoot opzettelijk vervalste kassagegevens aan bij de Belastingdienst. Ook wordt de fiscale bewaarplicht geschonden door het verwijderen van essentiële administratie. De verdachte heeft hiervan feitelijk leiding gegeven en profiteert financieel. Hij krijgt een taakstraf van 120 uur, mede vanwege procesafspraken en overschrijding van de redelijke termijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen Nederlands verschoningsrecht voor Belgische belastingadviseur: rechter mag Belgische inbeslagname niet toetsen

Rechtbank Oost-Brabant 2 mei 2025, ECLI:NL:RBOBR:2025:2544

Een Belgische belastingadviseur dient een klaagschrift in tegen de inbeslagname van documenten tijdens een Belgische doorzoeking op verzoek van Nederland. Hij beroept zich op het Belgische verschoningsrecht. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de rechtmatigheid van de Belgische uitvoering van het EOB niet aan de Nederlandse rechter ter toetsing voorligt. Enkel bij een onherroepelijke vaststelling van onrechtmatigheid in België zou dit anders zijn. De rechtbank wijst erop dat belastingadviseurs in Nederland geen verschoningsrecht hebben. Het beklag wordt ongegrond verklaard.

Read More
Print Friendly and PDF ^