AFM publiceert Leidraad duurzaamheidsclaims

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert de Leidraad duurzaamheidsclaims. Met deze leidraad geeft de AFM handvatten aan financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders voor het doen van correcte, duidelijke en niet-misleidende duurzaamheidsclaims. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Anti-Corruptie Congres 2023: De spot op ambtelijke omkoping

Vrijdag 24 november 2023 | 9.30 - 17.15 uur

Het Anti-Corruptie Congres staat dit jaar in het teken van ambtelijke omkoping. Niemand zal de volledige vrijspraak in de zaak De Mos e.a. zijn ontgaan. Hét moment om in te zoomen op dit onderwerp. Van de elementen die bijdragen aan het ontstaan van ambtelijke corruptie tot aan de opsporing ervan door de Rijksrecherche met het Openbaar Ministerie. Antwoord wordt gegeven op de vraag hoe het doen van partijdonaties zich verhoudt tot oogmerk / opzet uit onze omkopingsbepalingen en verkend wordt wanneer ombudspolitiek omslaat naar corruptie. En wie worden er aangemerkt als ambtenaar? Maar wat nu als je niet wist dat je ambtenaar was? Wanneer ben je verontschuldigbaar onwetend over je ambtelijke hoedanigheid en kan je een beroep doen op AVAS? De allerlaatste ontwikkelingen worden besproken, zo ook het het in mei 2023 aangekondigde Europees Anti-corruptie pakket met voorstel voor nieuwe EU-corruptierichtlijn. Wat zijn de gevolgen voor Nederland? Kunnen we meer strafbaarstellingen verwachten en hogere straffen?

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^

BFT en KNB informeren over corruptie en witwassen

Samen met de KNB heeft het BFT een informatiedocument opgesteld over corruptie en witwassen. Het doel hiervan is om notarissen en andere juridische dienstverleners te informeren over corruptie, bewust te maken van de risico’s die zij lopen om bij corruptie en witwassen van door corruptie verkregen gelden betrokken te raken en om hen handvatten te geven voor het herkennen hiervan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ook in hoger beroep forse straf "artiestenmanager" voor oplichten A9 Studios

Gerechtshof Amsterdam 30 augustus 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2005

De Verdachte heeft gedurende een periode van ruim anderhalf jaar op een zeer geraffineerde en vernuftige wijze het familiebedrijf benadeelde 1 opgelicht. Hij gaf aan dat hij optredens van grote artiesten, zoals Anouk, artiest, Dotan en Kensington kon regelen en hij heeft benadeelde 1 voorgewend dat de artiesten moesten worden geboekt door middel van een driefasen-systeem. Benadeelde 1 moest steeds hogere voorschotten voldoen en zou na het optreden het te veel betaalde teruggestort krijgen. De Verdachte heeft daarbij gebruik gemaakt van een valse print screen van een vooruitbetaling aan het management van Anouk. Ook heeft hij valse e-mails gestuurd die afkomstig zouden zijn van Naam 2 en Naam 3, werkzaam voor Anouk en artiest. Bovendien heeft de Verdachte valse facturen gebruikt voor optredens van Dotan en Kensington.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetten die faillissementsfraude moeten voorkomen werken maar beperkt

Om faillissementsfraude te bestrijden en de maatschappelijke schade ervan te beperken, zijn de Wet versterking positie curator (2017) en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod (2016) in werking getreden. Deze wetten bereiken de genoemde doelen niet of hooguit beperkt. Dat komt vooral doordat curatoren hun fraudeonderzoek moeten bekostigen uit de bezittingen (de boedel) van de (rechts)persoon die failliet is. Vooral bij frauduleuze faillissementen schieten deze middelen meestal te kort of zijn ze er helemaal niet. Dat blijkt uit het evaluatierapport van Regioplan in opdracht van het WODC.

Read More
Print Friendly and PDF ^