Gevangenisstraf in Lips-zaak voor grootschalige faillissementsfraude

De Rechtbank Overijssel veroordeelt een 60-jarige man en zijn 57-jarige vrouw tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 jaar en 18 maanden vanwege het plegen van faillissementsfraude. De man en de vrouw worden vrijgesproken van onttrekking van de inventaris van een kantoorpand. Ook worden zij niet veroordeeld voor witwassen. De man stond aan het hoofd van een groot vastgoedconcern. Via de tot het concern behorende vennootschappen verwierf hij vele vastgoedprojecten, die hij financierde met leningen van verschillende banken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt mogelijkheden oplegging beroepsverbod

Hoge Raad 18 juni 2024, ECLI:NL:HR:2024:765

Ook een rechtspersoon kan een overeenkomstig het rechtspersonenrecht benoemde bestuurder van een rechtspersoon zijn (rechtspersoon-bestuurder). Dat brengt met zich dat een natuurlijk persoon die bestuurder is van een rechtspersoon-bestuurder, kan worden aangemerkt als ‘middellijk bestuurder’ van de rechtspersoon waarvan de rechtspersoon-bestuurder (onmiddellijk) bestuurder is, en van eventuele rechtspersonen waarvan die rechtspersoon weer bestuurder is. (Vgl. artikel 2:11 BW).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Faillissementsfraude: Geen medeplegen, maar wel verantwoordelijk als bestuurder

Rechtbank Overijssel 6 juni 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:2994

Verdachte heeft zich niet gehouden aan de hem wettelijk opgedragen plicht een volledige en deugdelijke administratie te voeren. Als gevolg hiervan was het voor de curator onmogelijk om het faillissement op een juiste wijze af te wikkelen, terwijl het maatschappelijke en economische verkeer verlangt dat faillissementen voortvarend en efficiënt worden afgewikkeld. De rechtbank overweegt dat verdachte, als bestuurder van Bedrijf 1, de verantwoordelijkheid droeg voor de algemene gang van zaken bij de rechtspersoon en daarmee ook voor het op een zodanige wijze (laten) voeren van een administratie dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de rechtspersoon duidelijk zijn. Op grond van voormelde bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat dat niet (volledig) is gebeurd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhoudingen vanwege vermoedelijke oplichting met overheidsgeld

Het strafrechtelijk onderzoek startte na signalen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Deze overheidsinstanties handelen onder meer schade af of verstrekken subsidie voor gebouwen en objecten die schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Mediation in het financieel toezicht: reële optie voor geschiloplossing of wishful thinking?

In het financieel toezicht worden geschillen tussen marktpartijen en toezichthouders doorgaans beslecht in bezwaar en beroep bij de bestuursrechter. Nu dit lang niet altijd tot bevredigende, bestendige uitkomsten leidt, komt de vraag op of het ook anders kan. Kan mediation een reëel alternatief vormen om in handhavingskwesties in onderling overleg tot een oplossing te komen? Hoewel deze vorm van alternatieve geschillenbeslechting zich zeker niet voor iedere situatie leent en in het financieel toezicht beslist uitdagingen kent, is er zeker ruimte om mediation tussen toezichthouders en ondertoezichtstaanden te overwegen.

Read More
Print Friendly and PDF ^