Zakenrekening gebruikt voor witwassen na internationale oplichtingsconstructie

Gerechtshof Amsterdam 14 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:973

Het gerechtshof veroordeelt een man voor schuldwitwassen van 85.000 euro, afkomstig uit een internationale oplichtingszaak via valse e-mails. Het bedrag is ten onrechte overgemaakt door een Grieks bedrijf naar zijn zakelijke rekening. De verdachte neemt het geld deels contant op en geeft een ongeloofwaardige verklaring over de herkomst. Het hof oordeelt dat hij minstens had moeten vermoeden dat het geld van misdrijf afkomstig was. Het ne bis in idem-verweer wordt verworpen, omdat de Griekse rechter geen inhoudelijke uitspraak heeft gedaan. De verdachte krijgt een taakstraf van 100 uur. De benadeelde partij krijgt 85.000 euro schadevergoeding toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FEC Jaarverslag 2024 gepubliceerd: 25 jaar samenwerking in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) heeft het jaarverslag over 2024 gepubliceerd. Dit bijzondere jaar markeert het zilveren jubileum van het FEC: een kwart eeuw samenwerking ter versterking van de integriteit van het financiële stelsel. Wat begon als een reactie op de gebeurtenissen rondom Operatie Clickfonds in 1997, is uitgegroeid tot een breed samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen met een gemeenschappelijk doel: het versterken van de integriteit van het financiële stelsel en het tegengaan van financieel-economische criminaliteit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingadviseur verduistert en licht tientallen cliënten op over zevenjarige periode

Rechtbank Den Haag 11 april 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:6125

Een belastingadviseur wordt veroordeeld voor verduistering en meervoudige oplichting van cliënten over een periode van zeven jaar. Hij misbruikt zijn vertrouwenspositie om grote geldbedragen los te krijgen onder valse voorwendselen van investeringen of belastingvoordelen. De rechtbank acht bewezen dat hij het geld niet volgens afspraak gebruikt, maar aanwendt voor privédoeleinden. De verdediging pleit voor (gedeeltelijke) vrijspraak en wijst op de lange procesduur en het blanco strafblad. De rechtbank verwerpt deze verweren en legt een taakstraf van 240 uur op, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. Tien benadeelden krijgen (deels) schadevergoeding toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Pre-consultatie beleidsrichting informatiebeschikking

Op 1 juli 2011 is de informatiebeschikking opgenomen in de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). Hiermee heeft de inspecteur mogelijkheid gekregen om een voor bezwaar (en beroep) vatbare informatiebeschikking vast te stellen wanneer niet (volledig) wordt voldaan aan een informatieverzoek of de administratieplicht. Dit instrument is bedoeld om de rechtsbescherming van belasting- en inhoudingsplichtigen te versterken, zodat zij zich kunnen verweren tegen overmatige, disproportionele of onredelijke informatiebehoeften van de inspecteur. De vraag is gerezen of de beoogde verbetering van de rechtsbescherming daadwerkelijk is bereikt, of dat de informatiebeschikking juist geleid tot meer rechtsonzekerheid doordat vaak langdurig over wordt geprocedeerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenis- en taakstraffen voor belastingfraude bij vakantieparken door directeur, dochter en ex-vrouw

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 63-jarige directeur van een vakantieparkketen in Nederland en België veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het bedrijf pleegde onder zijn leiding belastingfraude door ten minste vijf jaar lang bewust een geldstroom buiten de administratie te houden. Zijn dochter en ex-vrouw krijgen voor hun betrokkenheid een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Daarnaast krijgt zijn dochter de maximale taakstraf van 240 uur en zijn ex-vrouw een taakstraf van 180 uur. Het bedrijf krijgt een voorwaardelijke geldboete van 250.000 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^