Nederland wil mogelijk nieuw Europees Douaneagentschap huisvesten

Nederland overweegt om zich kandidaat te stellen als vestigingsland voor het nieuw op te richten Europees Douaneagentschap. Op dit moment loopt de Europese besluitvorming over de oprichting van het agentschap, dat naar verwachting vanaf 2026 opgericht wordt en vanaf 2028 actief wordt. Het ministerie van Financiën inventariseert nu of regio’s of gemeenten belangstelling hebben om het agentschap te huisvesten. Als dat zo is stelt de rijksoverheid samen met de geselecteerde gemeente of regio een bid op. Op basis daarvan besluit het kabinet of Nederland zich kandidaat stelt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FIOD-inval bij Netflix

Het Europese hoofdkantoor van Netflix in Amsterdam is vandaag doorzocht in het kader van een Frans opsporingsonderzoek. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Ook het Netflix-kantoor in Parijs is doorgelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het Grote Strafrecht & AI Congres | 6 maart 2025

Het Grote Strafrecht & AI Congres is precies wat de naam zegt.

Wij hebben voor jou uitgezocht hoe AI op dit moment ingezet wordt in de opsporing, bij de rechterlijke macht en door advocaten. Door deel te nemen aan dit congres krijg je de handvatten aangereikt om zelf ook direct met AI aan de slag te gaan en hiervan de vruchten te plukken.

We wisselen plenaire bijdragen af met workshops met voor ieder wat wils. Van AI-wetgeving tot AI-tools. Alles wat jij als strafrecht professional moet weten over AI komt aan bod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De tenlastelegging in btw-carrouselfraudezaken. Een verkeersbord zonder pijlen.

In btw-carrouselfraudezaken biedt de tenlastelegging de verdediging in strafzaken doorgaans onvoldoende handvatten voor een deugdelijke verdediging. Daarom pleiten de auteurs in deze bijdrage voor een alternatieve manier van ten laste leggen in dit soort strafzaken, waarbij per ten laste gelegde belastingaangifte naar een gering aantal specifieke transacties wordt verwezen. Deze voorgestelde wijze van ten laste leggen komt het debat ter zitting volgens de auteurs ten goede omdat hiermee alle procesdeelnemers aanstonds duidelijk is waarover tijdens het onderzoek ter terechtzitting dient te worden ‘gedebatteerd’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Mag het OM na het sluiten van een transactie toch vervolgen?

Hoge Raad 22 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1509

De Hoge Raad vernietigt een uitspraak waarin het hof het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging verklaarde. Het hof oordeelde dat de verdachte aan een transactie met het Openbaar Ministerie in verband met een verdenking van witwassen, het gerechtvaardigd vertrouwen kon ontlenen dat hij ook niet zou worden vervolgd voor een in het witwasonderzoek gerezen verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat oordeel is ontoereikend gemotiveerd. Daarbij neemt de Hoge Raad in aanmerking dat uit de inhoud van de transactie blijkt dat die alleen zag – en gelet op het strafmaximum voor de Opiumwetdelicten dat hoger is dan het in artikel 74 Sr genoemde strafmaximum ook alleen kon zien – op de witwasfeiten. Ook uit de e-mailcorrespondentie tussen de officier van justitie en de raadsman van de verdachte kon het hof niet afleiden dat die ging over andere feiten dan witwassen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^