Belastingontwijking via Nederland daalt door nieuwe maatregelen

De maatregelen die Nederland neemt in de strijd tegen belastingontwijking werpen hun vruchten af. Een set recente maatregelen, waarvan de effecten voor het eerst in kaart zijn gebracht, draagt effectief bij aan het verminderen van belastingontwijking. Zo hebben bedrijven vanwege de maatregel € 5 miljard minder winst verplaatst naar andere bedrijfsonderdelen. Ook wordt belastinguitstel via “cv/bv-structuren” effectief aangepakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe strafbepalingen over fraude met uitgaven en inkomsten van de Europese Unie

Per 1 oktober zijn relatief “stilletjes” twee nieuwe strafbepalingen in werking getreden. Het gaat om lid 2 van art. 227b Sr en art. 227c Sr. Zij vinden hun achtergrond in de implementatie van de PIF-richtlijn. Het tweede lid van art. 227b ziet op het schriftelijk nalaten gegevens te verstrekken die van belang zijn voor de vaststelling van af te dragen middelen aan een overheids- of volkenrechtelijke organisatie (in het bijzonder de EU), terwijl art. 227c ziet op onder meer het mondeling nalaten die gegevens te verstrekken met als gevolg dat EU-middelen worden verminderd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dividendstripping revealed deel 1: Wat is (er mis met) dividendstripping

Dividendstripping, dat is saai en ingewikkeld, wie boeit dat nou? Nou ja, de auteur van een drieluik Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, Marion Kors, toch wel en eigenlijk ook al jaren. Met dividendstripping gaan blijkbaar miljoenen belastinggeld gemoeid. Afhankelijk van wie je het vraagt, wordt het dividendstrippen betiteld als legaal of als fraude. En dan ontstaat toch wel de wens om precies te willen weten hoe het zit. Deze bijdrage en twee hiernavolgende bijdragen zijn het resultaat van deze zoektocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kan een advocaat een geslaagd beroep doen op het verschoningsrecht t.a.v. stukken die in een fiscale procedure door hemzelf zijn ingebracht (en die vervolgens door FIOD / OM zijn verkregen)?

Parket bij de Hoge Raad 3 december 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1301

De kernvraag is of de advocaat een geslaagd beroep kan doen op het verschoningsrecht ten aanzien van documenten die door hem in een procedure tegen de Inspecteur van de Belastingdienst zijn ingebracht en waarbij deze documenten vervolgens op grond van artikel 43c UAWR door de FIOD zijn verkregen van de Belastingdienst. AG Spronken concludeert van wel. De uitzondering op de geheimhoudingsplicht van de inspecteur jegens de directeur van de FIOD in de gevallen zoals bedoeld in art. 43c lid 1 sub h UAwr brengt daarin geen verandering. De noodzaak van een grondslag voor informatiedeling in art. 43c lid 1 sub h UAwr benadrukt nu juist dat de inspecteur en de FIOD twee verschillende organen zijn, die, hoewel beide onderdeel van de Belastingdienst, niet als één en ondeelbaar kunnen worden aangemerkt. De (begrenzing van de) geheimhoudingsplicht van de inspecteur staat bovendien – uiteraard – volledig los van het verschoningsrecht van de advocaat. Ook de omstandigheid dat het tiendagenstuk in de fiscale procedure is ingebracht en daarmee ook aan de inspecteur van de Belastingdienst als wederpartij, die eveneens belast is met de opsporing van fiscale delicten, ter kennis is gebracht, maakt dit niet anders. In de strafzaak waarin het beroep op het verschoningsrecht door klager wordt gedaan is er immers geen sprake van vervolging wegens een fiscaal delict.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Inwerkingtreding van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

Per 1 maart 2025 treedt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) in werking. Deze wet maakt duidelijk onder welke strikte voorwaarden informatie kan worden verwerkt binnen 4 bestaande samenwerkingsverbanden op het terrein van zorg en veiligheid, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en in de aanpak van witwassen en crimineel vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^