16 jaar geprocedeerd, 3x gecasseerd en uiteindelijk door de Hoge Raad zelf vrijgesproken

Hoge Raad 17 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:374

Deze zaak gaat over schijnbuitenlandverkoop van prepaid telefoonkaarten (dat zijn voor de BTW (belichaming van) telecommunicatiediensten; geen goederen) die feitelijk binnenslands zijn verkocht. De verdachte kocht de telefoonkaarten in bij A, die haar 19% BTW in rekening bracht en die die BTW voldeed aan de fiscus. De verdachte verkocht de kaarten door en trok de haar door A in rekening gebrachte 19% BTW in haar aangiften omzetbelasting af (input-BTW). Zelf bracht zij over ruim 40% van de door haar verkochte kaarten geen BTW in rekening omdat die volgens haar facturen verkocht zouden zijn aan het Belgische bedrijf B, met verlegging van de BTW-heffing naar die afnemer in België. De feitenrechters hebben vastgesteld dat de op naam van B gefactureerde telefoonkaarten niet aan B zijn verkocht maar aan personen op diverse locaties in Rotterdam, die hen op de Nederlandse markt hebben verkocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Middelen over bewijs van feitelijke leiding geven aan bedrieglijke bankbreuk

Parket bij de Hoge Raad 21 januari 2020, ECLI:NL:PHR:2020:220

Volgens de steller van het middel heeft het hof de vraag of de ten laste gelegde gedragingen aan de rechtspersonen kan (kunnen) worden toegerekend, niet of onvoldoende concreet beantwoord. Met het arrest van 26 april 2016 heeft de Hoge Raad beoogd op hoofdlijnen een verduidelijking te bieden van het beslissingskader met betrekking tot de strafrechtelijk aansprakelijkheid voor het feitelijk leidinggeven aan een door een rechtspersoon verrichte verboden gedraging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Profijtontneming & andere strafbare feiten: Zijn verdiensten uit privéhandel die door betrokkene niet fiscaal zijn verantwoord aan te merken als legale inkomsten?

Hoge Raad 3 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:365

Het cassatiemiddel komt op tegen het oordeel van het hof dat bij de schatting van het wederrechtelijk verkregen voordeel geen rekening dient te worden gehouden met eventuele verdiensten van de betrokkene uit de privéhandel in auto’s “reeds omdat deze verdiensten door de veroordeelde niet fiscaal zijn verantwoord en dus niet als legale inkomsten kunnen worden gezien”.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling van schipper binnenvaartschip wegens schuld aan fatale aanvaring pleziervaartuig definitief

Hoge Raad 10 maart 2020, ECLI:NL:HR:2020:392

De veroordeling van een Duitse schipper wegens schuld aan een aanvaring met een pleziervaartuig met dodelijke afloop in Ridderkerk op 16 oktober 2013 blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Van de drie opvarenden van het pleziervaartuig, een echtpaar met hun jongvolwassen dochter, overleefde het echtpaar de aanvaring niet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over voorwaardelijk opzet & vrijwillige terugtred

Parket bij de Hoge Raad 3 maart 2020, ECLI:NL:PHR:2020:197

Voorwaardelijk opzet bij een berispelijke gedraging vereist het bewust aanvaarden van een aanmerkelijke kans dat door die gedraging een bepaald gevolg – zoals in dit geval zwaar lichamelijk letsel – zal intreden. Voor de vaststelling dat de verdachte zich met zijn gedraging willens en wetens heeft blootgesteld aan een zodanige kans bestaan dus drie samenhangende condities, te weten (i) de aanmerkelijke kans dat het gevolg door de gedraging zal intreden, (ii) de wetenschap bij de verdachte van het bestaan van die kans, en (iii) het (ten tijde van de gedraging) bewust aanvaarden van die kans c.q. het op de koop toenemen daarvan.

Read More
Print Friendly and PDF ^