WODC onderzoek naar klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen

Naar aanleiding van de Tweede Kamermotie van Van Nispen is door het WODC onderzoek gedaan naar klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen. Samenvattend hebben de onderzoekers op basis van de relevante literatuur en kwalitatieve data verschillende aanwijzingen gevonden voor selectiviteit in verschillende onderdelen van de Nederlandse strafrechtketen. Hierbij wordt opgemerkt dat deze selectiviteit niet zonder meer illegitiem wordt gevonden (en dus niet altijd klassenjustitie betreft), vaak onbewust plaatsvindt, en dat het vaak lastig is vast te stellen hoe vaak dit zich voordoet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De ontwikkeling van het aantal en de omvang van door het OM aangeboden hoge transacties

In een recente kamerbrief is een overzicht gegeven van de ontwikkeling van het aantal en de omvang van door het OM aangeboden hoge transacties. Het overzicht is gerangschikt naar het jaartal waarin het (OM) persbericht werd uitgebracht, aangezien dat het sluitstuk is van de procedure inzake hoge en bijzondere transacties. Over het algemeen is het aantal hoge transacties door de jaren heen stabiel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beantwoording kamervragen over schikken, interne onderzoeken, meewerken aan onderzoek en meewerkkorting

Door Van Nispen (SP) zijn aan de Minister van Justitie en Veiligheid kamervragen gesteld over de door het OM getroffen schikking met SHV. In de beantwoording van de vragen wordt onder meer ingegaan op die schikking, interne onderzoeken, meewerken aan onderzoek en korting hiervoor.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OvJ niet-ontvankelijk door zeer extreme overschrijding van de redelijke termijn

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 11 juni 2021, ECLI:NL:RBZWB:2021:2903

De rechtbank is van oordeel dat het in deze specifieke zaak niet slechts gaat om een overschrijding van de redelijke termijn die zich door strafvermindering kan laten compenseren. De overschrijding van de redelijke termijn is zodanig dat de waarheidsvinding vergaand is bemoeilijkt. Het gaat in deze zaak om een veelheid aan feiten, waarvan niet op voorhand zonder meer gezegd kan worden dat op eenvoudige wijze zonder nader onderzoek tot een vrijspraak of bewezenverklaring kan worden gekomen. Daarmee zijn de beginselen van een behoorlijke procesorde in ernstige mate geschonden. Dat heeft gevolgen voor de vraag of er nog sprake kan zijn van een eerlijk proces. Het tijdsverloop heeft onder meer negatieve gevolgen voor mogelijke onderzoekswensen van de verdediging waardoor van een gelijk speelveld inmiddels geen sprake meer is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt overwegingen m.b.t. betekenis “valselijk opgemaakt” (art. 225 Sr) en opzet verdachte op valselijk opmaken van geschrift

Hoge Raad 8 juni 2021, ECLI:NL:HR:2021:801

Het verwijt aan de verdachte is dat hij, als (middelijk) bestuurder van het bedrijf waarvoor de aanvraag is gedaan, ten onrechte op het formulier heeft ingevuld dat geen sprake is van een justitieel verleden, terwijl hij eerder veroordeeld is voor een strafbaar feit. De verdachte heeft in dit kader verklaard dat hij dacht dat de vragen gingen over het bedrijf waarvoor de aanvraag werd ingediend en niet over hem als natuurlijk persoon. Het hof heeft desalniettemin de verdachte veroordeeld voor valsheid in geschrift.

Read More
Print Friendly and PDF ^