Beleidsbepalers aan zet: keuzes nodig om klassenjustitie te meten

Het WODC concludeert in een haalbaarheidsstudie dat het onmogelijk is om klassenjustitie als algemeen verschijnsel te meten. Dit komt door de grote diversiteit aan sociaaleconomische kenmerken van justitiabelen, delicten en mogelijke beslissingen in de strafrechtsketen. Hierdoor wordt een onderzoek naar klassenjustitie in de strafrechtketen een zeer omvangrijk en kostbaar traject. De verkenning levert wél verschillende aanbevelingen op voor de aanpak van specifieke, toekomstige kwantitatieve analyses. Belangrijkste conclusie: keuzes maken vooraf is cruciaal.

Read More
Print Friendly and PDF ^

(Meer) aandacht voor wijziging handhavingsbeleid t.a.v. faciliterende betalingen

Op 17 juni jl. heeft de Minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen van de OESO Anti-corruptiewerkgroep in het rapport van 5 november 2020. De Anti-corruptiewerkgroep heeft op het gebied van handhaving diverse aanbevelingen gedaan om de handhaving op dit punt te versterken. Een daarvan ziet op de bewustwording rondom de wijziging van inzicht ten aanzien van faciliterende betalingen. De Aanwijzing opsporing en vervolging buitenlandse corruptie is in 2020 gewijzigd waardoor kleine faciliterende betalingen niet langer zijn uitgezonderd van vervolging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NVWA legt miljoenenboete op aan voedselbedrijf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ABRvS: Uitsluiten onrechtmatig verkregen bewijs blijft uitzondering op de regel

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 11 mei 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1362

In een recente uitspraak heeft de Afdeling bestuursrechtspraak er niet voor gekozen om een strengere koers te gaan varen ten aanzien van het gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs. Daarvoor is wel gepleit om de overheidstoezichthouders maximaal onder druk te houden om zich te houden aan de voor hen geldende regels voor toezichtshandelingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie stelt voor om de regels inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestandsdelen aan te scherpen

Criminele organisaties maken gebruik van gesofisticeerde middelen om hun enorme inkomsten, die ten minste op 139 miljard euro per jaar worden geraamd, wit te wassen. Aangezien het belangrijkste motief voor de georganiseerde criminaliteit financieel gewin is, is de ontneming van vermogensbestanddelen een zeer doeltreffend mechanisme om criminele activiteiten te ontmoedigen. Om ervoor te zorgen dat criminaliteit niet loont, heeft de Commissie in haar EU-strategie ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit (2021) aangekondigd dat zij de regels inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen wil aanscherpen. Op 24 mei 2022 heeft de Commissie een wetgevingsvoorstel gepresenteerd op basis waarvan die regels worden aangescherpt. Het wetgevingsvoorstel zal binnenkort worden besproken door de Raad en het Europees Parlement.

Read More
Print Friendly and PDF ^