Europese Commissie komt met nieuwe voorstellen voor aanpassing wetgevingskader voor de bestrijding van corruptie

De Europese Commissie zal in het komende jaar maatregelen voorstellen om het Europees wetgevingskader voor de bestrijding van corruptie bij te werken. Wat valt er te verwachten? Strengere normen voor delicten als onrechtmatige verrijking, ongeoorloofde beïnvloeding en machtsmisbruik, naast de meer klassieke delicten als omkoping. Ook komt er een voorstel om corruptie op te nemen in de sanctieregeling op het gebied van de mensenrechten, ons nieuw instrument ter bescherming van onze waarden in het buitenland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak van de strafrechter, gevolgen voor de bestuursrechtelijke procedure?

In het kader van bestuursrechtelijke handhaving is er vaak ook een strafrechtelijk traject. Het is dan de vraag welke betekenis aan het strafrechtelijk traject toekomt. Zo moest de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beoordelen of aanlijn- en muilkorfgebod rechtmatig was opgelegd, terwijl gedurende de bestuursrechtelijke procedure een strafrechter tot een vrijspraak was gekomen (ABRvS 3 augustus 2022, ECLI:NL:RVS:2022:2261). In deze zaak ging het om bestuursrechtelijke handhaving na een bijtincident. De uitspraak is naar mijn mening ook van belang in het kader van andere handhavingszaken waarbij sprake kan zijn van samenloop tussen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Af­de­ling be­stuurs­recht­spraak vraagt con­clu­sie over de be­grip­pen ‘over­tre­der’ en ‘func­ti­o­neel da­der­schap’

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een conclusie gevraagd aan staatsraad advocaat-generaal Wattel in twee zaken die bij de hoogste algemene bestuursrechter lopen. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van de staatsraad advocaat-generaal weten of er ‘licht zit’ tussen de invulling van het begrip ‘overtreder’ in het bestuursrecht en het begrip ‘functioneel daderschap’ in het strafrecht. Als aan de begrippen een andere invulling wordt gegeven, dan is de vraag of daar een goede reden voor is. Mocht die er niet of onvoldoende zijn, dan moet worden bezien of op dit punt (meer) rechtseenheid kan worden bereikt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tuchtrechtuitspraak over de rol van de onafhankelijk advocaat-onderzoeker

Raad van Discipline Amsterdam 25 juli 2022, ECLI:NL:TADRAMS:2022:140

De Raad van Discipline heeft onlangs geoordeeld over de rol van de onafhankelijk advocaat-onderzoeker. Volgens de Amsterdamse Raad is feitenonderzoek door advocaten niet te combineren met een partijdige rol als advocaat. De zaak is gebaseerd op een bezwaar van de Amsterdamse deken Evert Jan Henrichs en draait om de rol van twee advocaten van NautaDutilh bij een onderzoek waarvan de bevindingen naar een derde als onafhankelijk zijn gepresenteerd. De deken heeft meerdere tuchtprocedures over advocatenonderzoeken geïnitieerd, onder meer vanwege de publieke en politieke discussie die daarover bestaat. De Raad van Discipline erkent in zijn uitspraak de plaats van feitenonderzoek door advocaten, maar stelt hieraan voor bepaalde onderzoeken grenzen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beleidsbepalers aan zet: keuzes nodig om klassenjustitie te meten

Het WODC concludeert in een haalbaarheidsstudie dat het onmogelijk is om klassenjustitie als algemeen verschijnsel te meten. Dit komt door de grote diversiteit aan sociaaleconomische kenmerken van justitiabelen, delicten en mogelijke beslissingen in de strafrechtsketen. Hierdoor wordt een onderzoek naar klassenjustitie in de strafrechtketen een zeer omvangrijk en kostbaar traject. De verkenning levert wél verschillende aanbevelingen op voor de aanpak van specifieke, toekomstige kwantitatieve analyses. Belangrijkste conclusie: keuzes maken vooraf is cruciaal.

Read More
Print Friendly and PDF ^