Greenpeace mocht portret bestuursvoorzitter Rabobank gebruiken in bewustwordingscampagne

Rechtbank Amsterdam 26 november 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:7219

In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam beslist over de vraag of Greenpeace het portretrecht van de bestuursvoorzitter van Rabobank (Decraene) onrechtmatig heeft geschonden door het gebruik van zijn portret in een campagne tegen ontbossing. Greenpeace gebruikte een portret van Decraene, bestuursvoorzitter van Rabobank, in een campagne gericht op het aanjagen van een 'bossenwet voor banken'. De rechter heeft alle vorderingen van Rabobank en Decraene afgewezen. Greenpeace mocht het portret van Decraene gebruiken in de campagne. De rechter vond dat het gebruik niet verder ging dan kritiek leveren op zijn professionele handelen. Daarmee werd de vrijheid van meningsuiting zwaarder gewogen dan het recht op bescherming van de privésfeer en portretrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR slaat (kritische) piketpaaltjes over de vraag wanneer een verhoor aanvangt bij een niet-aangehouden verdachte

In de eerste zaak probeerde een wijkagent de verdachte een reactie te ontlokken over zijn betrokkenheid bij een diefstal door hem te confronteren met het feit dat de wijkagent hem herkend had op camerabeelden. In de tweede zaak vroeg de politie de verdachte van het doorrijden na een aanrijding wat hij die ochtend had gedaan en ‘of er niet iets was wat de politie moest weten’. Daarmee was in beide gevallen sprake van een verhoor, op een moment dat bij de politie ten aanzien van beide verdachten al een redelijk vermoeden van schuld bestond. Daarom moesten deze verdachten voorafgaand aan hun verhoor worden gewezen op hun zwijgrecht en op hun recht op rechtsbijstand. De cassatiemiddelen in beide zaken klagen terecht over het andersluidende oordeel van het hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: uitspraak hof dat Nederlandse Staat de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël moet stoppen kan in stand blijven

Parket bij de Hoge Raad 29 november 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1279

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse Staat een einde moet maken aan de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vlas de Hoge Raad. Het hof heeft volgens de AG kunnen oordelen dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht worden gepleegd in de Gazastrook. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet de uitvoer van militaire goederen worden verboden als er zo’n duidelijk risico is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad van State doet drie uitspraken over definitie 'zwaar ongeval'

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 30 oktober en 20 november 2024 drie uitspraken gedaan over de vraag wanneer sprake is van een 'zwaar ongeval' en welke maatregelen bedrijven moeten nemen om zware ongevallen en de gevolgen daarvan te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eindhovenaar moet ruim 37 miljoen euro aan illegale winst afstaan

Rechtbank Oost-Brabant 26 november 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:5660

Een 50-jarige man uit Eindhoven moet ruim 37 miljoen euro aan illegale inkomsten aan de Staat afstaan. Dit bepaalt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De man maakte die winst door met illegaal verkregen geld een flinke vastgoedportefeuille in met name Eindhoven op te bouwen.

Read More
Print Friendly and PDF ^