HR over gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken

Hoge Raad 31 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:154

De Hoge Raad oordeelt dat strafrechtelijk onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken alleen in uitzonderlijke gevallen wordt uitgesloten. In een strafrechtelijk onderzoek is bij een doorzoeking van de woning van een man een schenkingsakte aangetroffen. De inspecteur gebruikt deze akte in een belastingzaak, maar de man stelt dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen en daarom moet worden uitgesloten. Het hof oordeelt dat de enkele onrechtmatigheid van het bewijs in het strafrecht niet automatisch leidt tot uitsluiting in belastingzaken. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraf voor verduisteren van auto's en diefstal benzine

De Rechtbank Gelderland veroordeelt een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het verduisteren van tien auto's, vier diefstallen van een hoeveelheid benzine, twee beschadigingen van auto's, het witwassen van een auto en kentekenplaten en het rijden zonder rijbewijs. Hij krijgt een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Voor het rijden zonder rijbewijs - wat hij meerdere keren deed - krijgt hij één maand hechtenis. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand uitzitten en schadevergoeding betalen aan een aantal van de slachtoffers. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraffen en schadevergoedingen voor cybercriminaliteit

De cybercrimekamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant* heeft vijf mannen veroordeeld voor o.a. verschillende vormen van online oplichting, computervredebreuk en witwassen. De rechtbank heeft celstraffen opgelegd tussen de 8 en 36 maanden. De mannen moeten daarnaast in totaal meer dan zes ton aan schadevergoedingen betalen. Ook moet er meer dan drie ton worden betaald aan de Staat, voor het geld dat is verdiend met deze criminele activiteiten. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor belastingfraude: feitelijk leidinggeven aan onjuiste belastingaangiften

Rechtbank Amsterdam 17 februari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:990

De verdachte wordt veroordeeld voor het feitelijk leidinggeven aan belastingfraude bij meerdere ondernemingen die personeel in de horeca ter beschikking stelden. In 2019 startte de Belastingdienst een boekenonderzoek naar de administratie van deze bedrijven, wat niet mogelijk bleek door een gebrek aan gegevens. In 2021 startte de FIOD een onderzoek en concludeerde dat de ondernemingen opzettelijk onjuiste belastingaangiften hebben gedaan. De verdachte fungeerde als feitelijk leidinggever, ondanks dat hij formeel geen bestuurder of aandeelhouder was. Daarnaast werd hij verdacht van witwassen, maar daarvan wordt hij vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad over functioneel verschoningsrecht bedrijfsarts

Hoge Raad 31 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:162

De door het hof in aanmerking genomen omstandigheden komen erop neer dat de bedrijfsarts door de werkgever is ingeschakeld in het kader van een voor de werkneemster verplichte verzuimcontrole, dat geen sprake was van een behandelrelatie en dat de werkneemster aan de bedrijfsarts toestemming heeft gegeven om in het kader van de procedure gegevens te delen. De omstandigheden dat een bedrijfsarts door een werkgever is ingeschakeld in het kader van een voor een werknemer verplichte verzuimcontrole en dat geen sprake is van een behandelrelatie, zijn in de beroepspraktijk van een bedrijfsarts echter geenszins uitzonderlijk, terwijl de omstandigheid dat de werkneemster toestemming heeft gegeven tot mededeling van de onder het beroepsgeheim vallende gegevens, evenmin voldoende is om het verschoningsrecht op te heffen. Ook in onderlinge samenhang beschouwd leveren deze omstandigheden geen zeer uitzonderlijke situatie op.

Read More
Print Friendly and PDF ^