Tijdens deze cursus staat de strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhaving van feiten die op dieren betrekking hebben centraal. Daarbij gaat het met name om de bepalingen van de Wet Dieren en aanverwante regelgeving. Naast het wettelijk systeem en de verschillende handhavingsmogelijkheden, is in de cursus veel aandacht voor de praktijk en worden aan de hand van bestuurs- en strafrechtelijke jurisprudentie veel voorkomende verweren en bewijsproblemen in dierenzaken besproken. Dit maakt de cursus voor zowel advocaten, als officieren van justitie, handhavingsjuristen en handhavers interessant, nu dus ook aandacht besteed wordt aan de eventuele tekortkomingen in rapportages of processen-verbaal. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de inbeslagname van dieren, waarbij ook apart aandacht zal zijn voor de handhaving naar aanleiding van bijtincidenten.
Read MoreDe misplaatste miljoenenboete
/Op 30 januari 2024 legde de rechtbank Oost-Brabant een miljoenenboete op aan een Limburgs chemiebedrijf. Op de website van de rechtbank verscheen een persbericht waarin het bedrijf met naam wordt genoemd. Een persrechter legde voor de camera nog even uit hoe “passend” deze boete wel niet was. De bijkomende straf van openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak was weliswaar niet opgelegd, maar zij werd zodoende al wel ten uitvoer gelegd.
Read MoreMiljoenenboete voor Limburgs chemiebedrijf, vrijspraak voor overkoepelende onderneming
/Het petrochemische bedrijf Sabic Limburg BV krijgt een geldboete van 10 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. Bij de onderneming vond onder meer een dodelijk ongeval plaats waarbij een werknemer nafta over zich heen kreeg. Chemiebedrijven OCI Nitrogen BV en AnQore BV krijgen ieder een boete van 360.000 euro vanwege gevaarlijke incidenten. Het overkoepelende Chemelot Site Permit (CSP) en Borealis BV worden vrijgesproken.
Read MoreVeroordeling n.a.v. informatie uit strafrechtelijk onderzoek naar expediteur die wereldwijd luchtvervoer van levende dieren organiseerde
/Gerechtshof Amsterdam 14 februari 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2897
De verdachte heeft (beschermde) papegaaien in bezit gehad, verhandeld en geëxporteerd zonder daarbij te voldoen aan de geldende vereisten. Bij één zending heeft de verdachte willen laten voorkomen alsof de papegaaien van een andere, minder beschermde soort, waren. De specifieke kenmerken, gele veren en lichte snavels, waren geverfd en valse gezondheidscertificaten, vervalste laboratoriumrapporten en verkeerde CITES-vergunningen waren bij de zending gevoegd. De verdachte heeft daarnaast ook andere zendingen met papegaaien verstuurd met valse gezondheidscertificaten of vervalste laboratoriumcertificaten. Hierdoor leek het alsof de vogels waren getest op besmettelijke dierziekten en er geen ziektes waren aangetroffen.
Read MoreArtikel: Europese Commissie stelt nieuwe regels voor tegen greenwashing
/Uit onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat meer dan de helft van onderzochte duurzaamheidsclaims vaag, misleidend of ongefundeerd waren. Om dit fenomeen aan te pakken heeft de Europese Commissie twee richtlijnvoorstellen gepubliceerd die de aanpak van dit zogenoemde ‘greenwashing’ zouden moeten versterken. Als de voorstellen de eindstreep halen zullen deze belangrijke wijzigingen met zich mee gaan brengen op het gebied van duurzaamheidsmarketing en -communicatie.
Read More