Het zwijgrecht uit artikel 6 EVRM bij de bestuurlijke boete

De bestuurlijke boete is een criminal charge, dus moet het boeteproces ook eerlijk zijn in de zin van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarbij hoort het zwijgrecht en breder: het recht niet te worden gedwongen tegen zichzelf te getuigen of een bekentenis af te leggen, het nemo tenetur-beginsel. Wanneer een strafzaak tegen een verdachte begint mag deze direct zwijgen, dat is qua nemo tenetur wel overzichtelijk. In het financiële bestuursrecht wordt echter primair gehandhaafd met het oog op herstel en tijdens een onderzoek in die fase geldt tegenover toezichthouders een medewerkingsplicht en geen zwijgrecht. Hoe wordt dan toch dit beginsel gewaarborgd, als later een boete volgt? Kort en goed: toezichthouders kennen bij een boeteverhoor het zwijgrecht toe en zullen eerder onder dwang afgelegde verklaringen uitsluiten van gebruik bij de boete. Dit laatste heet de reflexwerking van het zwijgrecht en volgt al uit het arrest Saunders dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in 1996 wees.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Overheidsaansprakelijkheid in het strafrecht

Deze bijdrage laat zien dat en – vooral – waarom de Pikmeer-rechtspraak over de strafrechtelijke immuniteit van lagere overheden nog steeds vragen oproept. Dat geldt in de eerste plaats voor de uitleg van het Pikmeer II-criterium. De daarin figurerende termen ‘bestuursfunctionarissen’ en ‘(desbetreffende) gedragingen’ zijn voor verschillende interpretatie vatbaar. Daarnaast zijn er vragen omtrent de vervolgbaarheid van personen op grond van leidinggeven en eigen daderschap. Het ligt op de weg van de Hoge Raad over deze fundamentele kwesties meer duidelijkheid te verschaffen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overdracht casus stankoverlast aan Functioneel Parket

In de maanden augustus en september 2024 heeft stankoverlast in Vlodrop geleid tot oriënterend onderzoek dat zich richtte op de omgeving van de Kerkbergweg. Met betrekking tot die overlast kon tot op heden geen bewijs gegenereerd worden voor een strafbaar feit. Gedurende het onderzoek werden echter wel grote hoeveelheden verboden pesticiden aangetroffen. Het staat niet vast dat deze stoffen een relatie vormen met die geuroverlast, maar het voorhanden hebben van die stoffen is strafbaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Van de introductie van de boetebevoegdheid tot een zeer indringende toetsing van bestuurlijke boetes in het financieel toezicht: op zoek naar (nog) meer maatwerk?

Op 1 januari 2000 trad de Wet tot invoering van de last onder dwangsom en de bestuurlijke boete in werking. Sindsdien kunnen in de financiële sector bestuurlijke boetes en dwangsommen worden opgelegd. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. In die 25 jaar zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest die een stempel hebben gedrukt op (ook) de handhaving binnen de financiële sector. Denk aan de financiële crisis, de verdere Europeanisering, maar ook de kinderopvangtoeslagaffaire. Deze maatschappelijke gebeurtenissen hebben hun weerslag gehad op wat de samenleving van toezichthouders verwacht, de wet- en regelgeving waarop zij moeten toezien, en de toetsing door de bestuursrechter van een door de toezichthouder opgelegde sanctie. Na de financiële crisis uit 2008 ontstond bijvoorbeeld de roep om meer regulering en strikte handhaving van de (nieuwe) regels. Het gevolg hiervan was dat verschillende nieuwe toezichtswetten het leven zagen en dat de boetes die op grond van de financiële wetgeving konden worden opgelegd, steeds hoger werden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Werkgever veroordeeld voor dodelijk arbeidsongeval: € 100.000 boete

Rechtbank Overijssel 10 februari 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:711

De rechtbank heeft een besloten vennootschap veroordeeld wegens een dodelijk arbeidsongeval op 20 januari 2023 in Didam. Een nieuwe medewerker, werkzaam als heftruckchauffeur, kwam onder een pallet met een gewicht van 792 kilogram terecht en overleed ter plaatse. De werkgever had verzuimd voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen en werknemers adequaat voor te lichten over de risico’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^