Voorzieningenrechter: Nemo tenetur-beginsel staat eraan in de weg dat een bestuurlijke boete wordt opgelegd aan een partij die een incident meldt onder dwang van een (hoge) bestuurlijke boete

Rechtbank Rotterdam 11 december 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:11786

Het nemo tenetur-beginsel lijkt zijn betekenis te verliezen als zou worden aanvaard dat DNB, zoals in dit geval, een financiële onderneming een bestuurlijke boete oplegt op grond van de bevindingen van een eigen onderzoek naar overtredingen die deze onderneming zelf voorafgaand aan dat onderzoek bij een incidentmelding onder dwang aan haar heeft gemeld, terwijl deze incidentmelding de aanleiding was voor dat onderzoek en gesteld noch gebleken is dat ook zonder de incidentmelding een onderzoek naar deze overtredingen zou zijn gestart. De voorzieningenrechter betwijfelt dan ook of het boetebesluit in rechte stand kan houden en ziet aanleiding het openbaarmakingsbesluit te schorsen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Teruggave van EUR 4 miljoen na geslaagd beklag tegen beslag door benadeelde partij

Rechtbank Den Haag 12 december 2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:19473

De strafkamer van de rechtbank heeft in 2020 in een strafzaak tegen een witwasverdachte een bedrag van 4 miljoen euro verbeurd verklaard omdat destijds niet kon worden vastgesteld aan wie het toebehoorde. De raadkamer van de rechtbank oordeelt nu dat het bedrag klager toekomt en dat klager niet te kwader trouw is. Zij verklaart daarom het beklag gegrond en gelast de teruggave van de vier miljoen euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Staat is niet verplicht levering van F-35 onderdelen aan Israël te staken

Rechtbank Den Haag 15 december 2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:19744

De Staat is niet verplicht om levering van F-35 onderdelen aan Israël op grond van een eerder vastgestelde vergunning te stoppen. Dit volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in het kort geding dat drie belangenorganisaties hebben aangespannen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor gewoontewitwassen door investeren van geld dat afkomstig is uit enig misdrijf in vastgoed

Rechtbank Oost-Brabant 21 november 2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:5525

De rechtbank kan niet vaststellen dat rondom het bedrijf van Medeverdachte sprake was van valsheid in geschrifte of oplichting en dat alle omzet en betalingen uit die onderneming van misdrijf afkomstig waren. Dat sprake was van een criminele organisatie rondom deze onderneming kan hierdoor niet worden vastgesteld. Bewezenverklaard is dat Verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan gewoontewitwassen door het investeren van geld dat afkomstig is uit enig misdrijf in vastgoed. Daarnaast heeft Verdachte zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. De rechtbank legt op een gevangenisstraf van 316 dagen met aftrek van voorarrest.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak voor feitelijk leiding geven aan opzettelijk inleveren van onjuiste invoeraangiften en inkoopfacturen

Rechtbank Overijssel 27 november 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:4789

De rechtbank kan uit de feitelijke gang van zaken en uit de verklaring van Naam 4 niet afleiden dat Naam 4, als de namens bedrijf 1 optredende natuurlijke persoon, met (voorwaardelijk) opzet een onjuiste invoeraangifte heeft opgemaakt en ingediend bij de Douane. Dit opzet kan evenmin worden afgeleid uit het beleid van bedrijf 1. Dat beleid was juist gericht op compliance met de geldende fiscale en douaneregels. Uit de feitelijke gang van zaken kan wel afgeleid worden dat de interne communicatie binnen bedrijf 1 over de verleggingsvergunning van bedrijf 2 te wensen over heeft gelaten (in de zin dat Naam 4 ingelicht had moeten worden over het feit dat de verleggingsregeling in de maand maart 2017 nog niet toegepast mocht worden). Dit is echter naar het oordeel van de rechtbank niet voldoende voor de vaststelling dat bedrijf 1 (tenminste) willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard heeft dat een onjuiste invoeraangifte werd ingediend bij de Douane.

Read More
Print Friendly and PDF ^