Artikel: Schikken van bestuurlijke boetes

Zolang de bestuurlijke boetes bestaan in de financiële sector, klinkt al de roep om deze te kunnen schikken – en worden daar bezwaren tegenin gebracht. Een wettelijke regeling ontbreekt en daarop is ook weinig zicht. Ook nu is er echter al veel mogelijk, zoals bijvoorbeeld de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken van de AFM laat zien. De optie om een schikking aan te bieden is ook in lijn met de praktijk in andere EU-lidstaten. Opvallend hierbij is hoe sterk de schikkingsregelingen in de verschillende landen uiteenlopen. Aan schikkingen kunnen ook extra voorwaarden worden gesteld, buiten de boete om. Zonder wettelijke regeling is hier wel terughoudendheid geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM licht beleid inzake strafbeschikkingen toe

Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Boete van 20.000 euro voor dodelijk arbeidsongeval bij installatie zonnepanelen

Het Openbaar Ministerie heeft een bedrijf uit Leiderdorp dat zonnepanelen installeert een stafbeschikking in de vorm van een boete van 20.000 euro opgelegd. Tijdens werkzaamheden is in 2023 een werknemer na een val om het leven gekomen. Het bedrijf heeft onvoldoende maatregelen getroffen om het ongeval te voorkomen en daarmee de regels uit de Arbeidsomstandighedenwet overtreden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

‘Nieuwe aanpak OM bij afhandeling strafzaken schaft celstraf bij bepaalde misdrijven af’

De Rechtspraak is niet te spreken over het nieuwe beleid van het Openbaar Ministerie over de afhandeling van strafzaken. Het OM kondigde onlangs aan de OM-strafbeschikking, waarbij strafzaken buiten de rechter worden afgedaan, zo veel mogelijk te benutten. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: ‘Hiermee wordt de strafrechter buitenspel gezet en de rechtsstaat ondergraven. En het betekent dat een celstraf bij tienduizenden zaken feitelijk wordt afgeschaft. Dat is maatschappelijk niet uit te leggen.’

Read More
Print Friendly and PDF ^

Openbaar Ministerie gaat strafbeschikking meer benutten

Het OM wil de mogelijkheden die de strafbeschikking biedt optimaal gaan benutten. Met andere woorden: het OM gaat minder dagvaarden en meer strafbeschikkingen opleggen. Zodat alleen die strafzaken bij de strafrechter terecht komen waarin dat, gelet op de ernst van het strafbare feit, noodzakelijk is. Het gaat bij dit nieuwe beleid om de grootste zaakstroom: de aanpak, behandeling en afdoening van zaken onder de noemer ‘veel voorkomende criminaliteit’ (VVC), feiten die zijn gepleegd door volwassenen. In Straf en executie: tussen wettelijk ideaal en de rechtspraktijk licht Rinus Otte, voorzitter College Procureurs-generaal de achtergrond van het nieuwe beleid toe.

Read More
Print Friendly and PDF ^