Taakstraf geëist tegen advocaat voor stiekem laten meeluisteren met verhoor

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Breda 200 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een Rotterdamse advocaat. Hij zou een criminele compagnon van een cliënt in zijn werkkamer hebben laten meeluisteren met het politieverhoor van zijn cliënt, die die ochtend was aangehouden. Het verhoor was vanwege de coronabeperkingen via een telefoonverbinding op het advocatenkantoor te volgen. De cliënt zat op dat moment in volledige beperking en mocht geen contact hebben met de buitenwereld. Inmiddels is de man tot zes jaar veroordeeld voor drugshandel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Arrest Hof van Justitie over verhouding beroepsgeheim en DAC6-meldingsplicht

Hof van Justitie EU 29 juli 2024, C-623/22

Een EU-richtlijn (DAC6) schrijft voor dat elke intermediair ‒ of, wanneer die er niet is, de belastingplichtige ‒ die betrokken is bij grensoverschrijdende fiscale constructies die mogelijk agressief zijn (omdat ze met name kunnen leiden tot belastingontwijking en -fraude) die constructies moet melden bij de bevoegde belastingautoriteiten („meldingsplicht”).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: deken van de Orde van Advocaten en het Bureau Financieel Toezicht hebben als toezichthouder zelfstandig verschoningsrecht

Aan de deken van de (Haagse) Orde van Advocaten, belast met het toezicht op de advocatuur, en het Bureau Financieel Toezicht (hierna: BFT) waar het toezicht op het notariaat (extern) is ondergebracht, komt in het kader van hun toezichthoudende taak een zelfstandig verschoningsrecht toe. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusies van vandaag die gaan over de onder de deken en het BFT inbeslaggenomen toezichtrapporten voortkomend uit onderzoek naar fraude door een notaris van het kantoor Pels Rijcken. In de zaak van de deken is er volgens de AG ook geen sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die maken dat het verschoningsrecht moet wijken voor de waarheidsvinding. In de zaak van het BFT komt de AG aan beantwoording van deze vraag niet toe.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Corpora delicti : wanneer is sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden op grond waarvan het verschoningsrecht moet wijken voor het belang van de waarheidsvinding?

Rechtbank Amsterdam 16 november 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:8871

Op basis van de bestreden beslissing kon de rechtbank niet beoordelen of sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden op grond waarvan het verschoningsrecht van klager met betrekking tot de twee Signalberichten in kwestie moet wijken voor het belang van de waarheidsvinding. Daarover merkt de RC in de bestreden beslissing immers slechts op: “Dat het gaat om gegevens van verdachte die betrekking (kunnen) hebben op het feit waarvoor verdachte is veroordeeld en een ernstige verdenking jegens andere -nog niet veroordeelde- medeverdachten bestaat.”. Daarom heeft de rechtbank bij tussenbeslissing van 10 oktober 2023 verzocht om een nadere concretisering in het licht van het onderzoek 26Mandel. De rechtbank wilde weten of het juist is dat de gesprekken dienen te worden gedeeld in het kader van onderzoek naar een bepaalde persoon of personen, die deel uit maakt of maken van dezelfde criminele organisatie, voor de deelname waaraan klager is veroordeeld en waaruit de RC dat afleidt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA neemt regelgeving kenbare hoedanigheid onder de loep

Een advocaat kan werkzaamheden verrichten in een andere hoedanigheid dan die van advocaat, zoals die van feitenonderzoeker (maar ook curator of mediator). Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden. Toch is dit in de praktijk niet altijd even helder, blijkt onder meer uit de tuchtrechtspraak. De NOvA wil de regelgeving hierover aanpassen.

Read More
Print Friendly and PDF ^