Antwoord op kamervragen over het schenden van het verschoningsrecht door het OM

Op 31 januari 2025 is door Minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) antwoord gegeven op kamervragen van kamerleden Palmen en Van Nispen over het schenden van het verschoningsrecht door het OM. De aanleiding is een schikking tussen het OM, advocatenkantoor Stibbe en een vermogensbeheerder in de zaak Castor. De minister erkent dat er fouten zijn gemaakt door het Openbaar Ministerie bij de omgang met geheimhoudersinformatie, maar plaatst dit binnen de context van een bredere juridische onduidelijkheid. Zijn houding is defensief maar pragmatisch: hij verdedigt de processtrategie van het OM en de landsadvocaat, maar benadrukt tegelijkertijd dat er lering wordt getrokken uit de zaak.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geheimhoudersstukken en uitgrijzing: rechtbank verklaart beklag ongegrond

Rechtbank Amsterdam 28 januari 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:552

In een fraudeonderzoek van de FIOD wordt onderzoek gedaan naar klager. Bij doorzoekingen in zijn woning op 15 en 28 februari 2019 worden digitale gegevensdragers, waaronder een laptop en harddisks, in beslag genomen. Van deze gegevensdragers worden vervolgens images gemaakt, waarna de fysieke dragers aan klager worden geretourneerd. De rechter-commissaris filtert de data op periode en op geheimhoudersstukken. De uitgefilterde bestanden worden niet vernietigd maar uitgegrijsd, waarna de niet-uitgefilterde gegevens aan het onderzoeksteam worden verstrekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het verschoningsrecht: zo sterk als de zwakste schakel – ACM-werkwijze geheimhoudingsprivilege advocaten nog altijd ontoereikend

De Autoriteit Consument & Markt heeft recent haar werkwijze voor de omgang met (mogelijk) geprivilegieerde gegevens aangepast. De ACM zegt de werkwijze ‘daar waar mogelijk’ in lijn te hebben gebracht met de criteria genoemd in de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad van 12 maart 2024. Deze nieuwe werkwijze is echter, net zoals de vorige werkwijze, onverenigbaar met de rechtspraak van de Hoge Raad, van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en van het Hof van Justitie. De suggestie dat verdere aanpassing ‘niet mogelijk’ zou zijn, is volgens ons onjuist. Wij zetten in deze bijdrage uiteen hoe het moet en hoe het volgens ons ook prima kan worden uitgevoerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA bevestigt: Advocaat die in andere hoedanigheid optreedt heeft in beginsel geen verschoningsrecht

Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden: als advocaat of in een andere rol. De toelichting op gedragsregel 9 is sinds 1 januari 2025 aangepast. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De NOvA zette een aantal vragen op een rij, waaronder de vraag of een advocaat die in een andere hoedanigheid optreedt nog wel te maken heeft met het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad over functioneel verschoningsrecht bedrijfsarts

Hoge Raad 31 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:162

De door het hof in aanmerking genomen omstandigheden komen erop neer dat de bedrijfsarts door de werkgever is ingeschakeld in het kader van een voor de werkneemster verplichte verzuimcontrole, dat geen sprake was van een behandelrelatie en dat de werkneemster aan de bedrijfsarts toestemming heeft gegeven om in het kader van de procedure gegevens te delen. De omstandigheden dat een bedrijfsarts door een werkgever is ingeschakeld in het kader van een voor een werknemer verplichte verzuimcontrole en dat geen sprake is van een behandelrelatie, zijn in de beroepspraktijk van een bedrijfsarts echter geenszins uitzonderlijk, terwijl de omstandigheid dat de werkneemster toestemming heeft gegeven tot mededeling van de onder het beroepsgeheim vallende gegevens, evenmin voldoende is om het verschoningsrecht op te heffen. Ook in onderlinge samenhang beschouwd leveren deze omstandigheden geen zeer uitzonderlijke situatie op.

Read More
Print Friendly and PDF ^