Het Europees Openbaar Ministerie: wat kunt u verwachten?

Sinds 2021 is het Europees Openbaar Ministerie operationeel. Het EOM is een onafhankelijk onderdeel van de Europese Unie en is belast met het onderzoeken en vervolgen van strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden. 22 lidstaten, waaronder Nederland, hebben zich aangesloten bij het EOM. Hoe werkt het EOM en welke bevoegdheden hebben zij?

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Cursus Witwassen in het Financieel-economisch strafrecht

Tijdens deze cursus worden alle facetten van witwassen uitgebreid behandeld. De cursus is gericht op advocaten, officieren van justitie, (bijzondere) opsporingsambtenaren, handhavers, toezichthouders, rechters, dienstverleners, beleidsmakers en compliance professionals die zich willen verdiepen in het materiële recht van witwassen en de toepassing ervan in de praktijk. Het fenomeen witwassen is tegenwoordig niet meer uit het Nederlandse strafrecht weg te denken. Sinds de invoering in 2001 hebben de strafbaarstellingen van witwassen een hoge vlucht genomen. Mede als gevolg van het zeer ruime toepassingsbereik en het voortdurende karakter van het delict, vormen de strafbaarstellingen een belangrijk middel in de bestrijding van crimineel vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De (fiscale) mystiek van crypto ontrafeld

Essers verwelkomt de leden bij de debatmiddag. Na het huishoudelijke deel van de vergadering neemt Kavelaars het woord voor enkele inleidende opmerkingen. Hij begint met een stelling uit Het Financieele Dagblad: “Met de cryptobaronnen in de cel verliest de bitcoin nog meer relevantie.” Deze stelling is volgens hem tekenend voor hoe veelal tegen de cryptowereld wordt aangekeken. Maar, zo merkt hij op, de sprekers hebben vast meer positief nieuws te melden. Hij wijst verder op de waarde van de cryptovaluta die enorm fluctueert. Als fiscalist heeft Kavelaars zich bedacht dat dat toch wel problematisch zou kunnen zijn als dat in de belastingheffing wordt betrokken, zeker als we een vermogenswinstbelasting zouden krijgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Openbaarmaking veroordeling niet mogelijk bij veroordeling voor valsheid in geschrifte

Rechtbank Midden-Nederland 23 januari 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:254

De rechtbank heeft een 53-jarige man veroordeeld voor het medeplegen van verduistering en valsheid in geschrift. De rechtbank heeft een taakstraf opgelegd van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Als bijkomende straf heeft de rechtbank Verdachte ontzet uit de uitoefening van het beroep van bewindvoerder voor de duur van drie jaren. Deze straf is bijna gelijk aan de eis van de officier van justitie. De officier van justitie had ook de openbaarmaking van de veroordeling gevorderd, maar dat kan volgens de wet niet voor de veroordeling van valsheid in geschrift. In het ontnemingsvonnis heeft de rechtbank ten slotte de verplichting opgelegd tot betaling van €61.044,34 aan de staat ter ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval tijdens boswerkzaamheden

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 37.500 euro opgelegd aan een bedrijf in de event-, catering- en horecabranche uit Voorthuizen, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Op 13 januari 2021 werd een 28-jarige werknemer van dit bedrijf tijdens boswerkzaamheden geraakt door een vallende, omgezaagde boom en kwam hierbij om het leven. Het OM verwijt het bedrijf het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet.

Read More
Print Friendly and PDF ^