Artikel: Developing Public-Private Information Sharing to Strengthen the Fight Against Money Laundering and Terrorism Financing

Recent years have seen an increase in public-private partnerships in the fight against financial crime. At the international level, such partnerships have been welcomed by the United Nations Security Council and by the FATF. At the EU level, partnerships are not only supported by a Commission Staff Working Document but have also been welcomed by the European Parliament and the Council during the ongoing negotiations on the anti-money laundering (AML) legislative package. Meanwhile, a number of countries in and outside the EU have been developing partnerships of various design. While most partnerships provide for an exchange of strategic information, some initiatives have already gone further and allow for the sharing of tactical information – that is, information that targets specific suspects and other specific persons of interest. The sharing of personal data is widely considered more problematic, however, as it affects fundamental rights more directly and is usually not provided for in national legal frameworks. These concerns were amplified in a letter by the European Data Protection Board.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Corporate sustainability 2.0: de hete hangijzers van de voorgestelde Europese corporate sustainability due diligence-richtlijn (CSDDD)

Al vele jaren is er een discussie over de rol en inhoud van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO, ook wel ‘corporate social responsibility’ (CSR)). De Europese regelgever maakt in deze discussie gebruik van de algemene term ‘corporate sustainability’, waarin zowel mensenrechten/non-discriminatie als milieu en klimaat een rol spelen. Er is een toenemend besef dat bedrijven zich niet kunnen – en mogen – onttrekken aan de enorme uitdagingen van de maatschappij op die onderwerpen. Corporate sustainability ontwikkelt zich daarmee in toenemende mate van een nice to have naar een need to have. Het gaat daarbij om de impact van bedrijfsactiviteiten in de brede zin van het woord. Er is niet enkel oog voor wat er gebeurt binnen het eigen bedrijf, maar ook voor mogelijke negatieve effecten in de waardeketen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Planning modernisering Sanctiewet

Eind 2022 werd bekend dat het kabinet het Nederlandse sanctiestelsel wil moderniseren door aanpassing van de Sanctiewet 1977 en aanpalende wet- en regelgeving. In eerste instantie was het de bedoeling de consultatiefase van het wetsvoorstel in juli 2023 te starten. Aan het proces is vervolgens echter een extra element toegevoegd, namelijk een preconsultatie. Het kabinet heeft daarin ook aangegeven voornemens te zijn de  formele consultatie van het conceptwetsvoorstel in het najaar van 2023 te starten. Ook dat moment is niet gehaald. Het kabinet is nu voornemens de formele consultatie van het conceptwetsvoorstel in het voorjaar van 2024 te starten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afwijzing schadevergoeding na ‘technische’ vrijspraak & onschuldpresumptie

Indien een strafzaak eindigt in een vrijspraak, dan kan verzocht worden om schadevergoeding voor onder andere voorarrest dat is ondergaan en ook gemaakte advocaatkosten. Advocaat Michael Berndsen diende namens een van zijn clienten dergelijke verzoeken in. De raadkamer van het hof wees de verzoeken af, omdat het zou gaan om een ‘technische’ vrijspraak. Die overweging, die vaker voorbij komt, betekent in feite: u bent weliswaar vrijgesproken, maar eigenlijk hebt u het wel gedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Celstraf en boete voor ambtelijke corruptie bij gevangenis Sittard

Een 25-jarige man uit Heerlen die gedurende een periode van meerdere jaren tegen betaling drugs en telefoons de Penitentiaire Inrichting (PI) van Sittard invoerde, hoorde vandaag in de rechtbank van Maastricht een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Ook moet hij, als het aan het Openbaar Ministerie Limburg (OM) ligt, een geldboete van 15.000 euro betalen.

Read More
Print Friendly and PDF ^