Artikel: Verbodenverklaring van rechtspersonen

Als het doel of de werkzaamheid van een rechtspersoon strijd oplevert met de openbare orde, kan het Openbaar Ministerie bij de civiele rechter een verzoek doen tot een verbod en ontbinding van die rechtspersoon. Het is interessant om te bezien welke normen de rechter hanteert om te komen tot een verbodenverklaring en ontbinding.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak oplichting Gemeente Utrecht

Rechtbank Midden-Nederland 4 april 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:2039

Uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting volgt dat het bedrijf van verdachte van de gemeente cursussen mocht aanbieden die door de afnemers betaald konden worden met de U-pas. De rechtbank heeft echter niet kunnen vaststellen welke regels en afspraken er tussen (het bedrijf van) verdachte en de gemeente zijn gemaakt met betrekking tot het aanbieden van cursussen en bovendien is niet gebleken dat verdachte deze afspraken heeft geschonden, laat staan dat dit zou zijn gebeurd met het oogmerk zich wederrechtelijk te bevoordelen zoals voor oplichting is vereist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overzicht antiwitwaswetgeving 2023

Antiwitwaswetgeving is een actueel onderwerp. Wetgeving op dit gebied verandert voortdurend. In een recent artikel in het Tijdschrift Ondernemingsrechtpraktijk wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 op het gebied van antiwitwaswetgeving, voor zover dat van belang is voor Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Betere bescherming van journalisten en mensenrechtenverdedigers tegen onrechtmatige rechtszaken

Een op 16 april 2024 in het EU-Publicatieblad gepubliceerde EU-richtlijn bevat een aantal procedurele waarborgen en maatregelen om bepaalde personen, zoals journalisten en mensenrechtenverdedigers, beter te beschermen tegen zogenaamde strategische rechtszaken tegen publieke inspraak (SLAPP’s). De waarborgen en maatregelen zullen van toepassing zijn op kennelijk ongegronde vorderingen of misbruik van procesrecht in burgerlijke zaken met grensoverschrijdende gevolgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling directeur duikbedrijf na overlijden ingehuurde duiker

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 9 april 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:2356

Een voormalig directeur van een duikbedrijf is in hoger beroep veroordeeld tot een (deels voorwaardelijke) taakstraf. Een duiker die zijn bedrijf had ingehuurd is om het leven gekomen toen hij in 2017 bij duikwerkzaamheden aan de stuw in pleegplaats bovenstrooms werd verrast door een krachtige zuiging. Er bleek een groot gat aan de onderkant van de stuwboog te zitten. Het bedrijf was daar ruim een week tevoren mee bekend. Het hof is van oordeel dat het bedrijf diverse veiligheidsvoorschriften niet heeft nageleefd. Daarmee heeft het bedrijf ook aanmerkelijk nalatig gehandeld en heeft het schuld aan de dood van de duiker. Omdat hij destijds (mede) de feitelijke leiding over het bedrijf had, heeft het hof hem voor deze verwijten aan het bedrijf verantwoordelijk gehouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^