Artikel: Kroniek jurisprudentie materieel milieustrafrecht

Deze kroniek biedt een overzicht van interessante jurisprudentie op het gebied van materieel milieustrafrecht in de periode van 2019 tot en met eind april 2024. De onderwerpen zijn door mij geselecteerd aan de hand van verschenen jurisprudentie en deze kroniek is dus niet bedoeld als volledig overzicht van álle jurisprudentie die op het gebied van materieel milieustrafrecht is verschenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor vervangen ramen rijksmonument zonder vergunning

De economische politierechter veroordeelt een 60-jarige man uit Zaltbommel voor het vervangen van ruiten en raamhout van een rijksmonument zonder omgevingsvergunning. De man moet een geldboete van 750 euro betalen. De man was voormalig burgemeester van zijn woonplaats en woont in dezelfde gemeente in een rijksmonument dat onderdeel uitmaakt van beschermd stadsaangezicht. In 2022 verving de man de ramen van de voorgevel van zijn huis zonder hier een omgevingsvergunning voor aan te vragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak: Geen causale en temporele relatie tussen gronddelict valsheid in geschrifte en voorwerp van witwassen

Rechtbank Oost-Brabant 12 september 2024, ECLI:NL:RBOBR:2024:4211

De verdachte was betrokken bij het opmaken en gebruiken van valse documenten (zoals facturen en een contract) om geldstromen en eigendomsoverdrachten te verhullen, maar werd vrijgesproken van het witwassen van de geldbedragen omdat er onvoldoende bewijs was dat deze rechtstreeks uit misdrijven afkomstig waren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Oordeel over rechtmatigheid van inzet en betrouwbaarheid van criminele burgerinfiltrant

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 juli 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:4643

In deze zaak wordt de verdachte veroordeeld voor mishandeling van een vrouw tijdens een ruzie. De verdediging voert verweren aan, waaronder zelfverdediging en de onbetrouwbaarheid van getuigen. Daarnaast wordt de inzet van een criminele burgerinfiltrant (CBI) betwist. Het hof oordeelt dat de inzet van de CBI rechtmatig is volgens het Tallon-criterium en dat er geen sprake is van uitlokking of vormverzuimen. De verdachte wordt veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De bewezenverklaring is gebaseerd op consistente getuigenverklaringen en medisch bewijs.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Data-analyse door opsporingsautoriteiten: ontwikkelingen, praktijken en risico’s

Vanuit een empirisch-criminologisch perspectief geef ik een beschrijving van de ontwikkeling, het gebruik en mogelijke risico’s van data-analyse in het kader van de opsporing. Dat doe ik door eerst kort de opkomst van criminaliteitsanalyse als onderdeel van het sturingsconcept informatiegestuurde opsporing binnen het werk van de recherche (bij de politie, maar ook bij de bijzondere opsporingsdiensten en de Kmar) te schetsen. Vervolgens illustreer ik hoe criminaliteitsanalyse binnen, maar ook buiten de opsporing wordt gebruikt. Daarna bespreek ik de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor criminaliteitsanalyse. Door deze ontwikkelingen krijgt criminaliteitsanalyse het karakter van digitale (weergegeven in nullen en enen) en geautomatiseerde (met algoritmen) analyse van bulkdata (big data). Ik vervolg met de vraag in hoeverre de aan digitale analyse van big data toegeschreven risico’s zich reeds in de Nederlandse opsporingspraktijk openbaren. Ik spits ten slotte de aangekondigde praktijken en risico’s van geavanceerde data-analyse toe op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De conclusies van deze beschrijving van de aard en het gebruik van data-analyse door opsporingsautoriteiten kunnen dienstbaar zijn aan het beoordelen van de (on)wenselijkheid en actualiteit van de gescheiden regeling van dataverzameling en data-analyse.

Read More
Print Friendly and PDF ^