Arrest Hoge Raad over benadeling van klokkenluiders

Hoge Raad 7 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:190 (civiel recht)

De vraag die centraal staat is hoe de werkgever het bewijsvermoeden uit art. 17eb Wbk kan ontkrachten. De bepaling luidt dat wanneer een klokkenluider na zijn melding of na openbaarmaking van een vermoeden van een misstand wordt benadeeld, het rechtsvermoeden moet worden gehanteerd dat die benadeling het gevolg is van de melding dan wel de openbaarmaking. Moet de werkgever het vermoeden slechts ontzenuwen, of wordt van de werkgever die de benadelende maatregel heeft genomen, verwacht dat hij aantoont dat de benadeling geen gevolg is van de melding of openbaarmaking. In dat laatste geval moet de werkgever dus aantonen dat de benadeling op andere gronden dan de melding heeft plaatsgevonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA bevestigt: Advocaat die in andere hoedanigheid optreedt heeft in beginsel geen verschoningsrecht

Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden: als advocaat of in een andere rol. De toelichting op gedragsregel 9 is sinds 1 januari 2025 aangepast. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De NOvA zette een aantal vragen op een rij, waaronder de vraag of een advocaat die in een andere hoedanigheid optreedt nog wel te maken heeft met het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe trends en ontwikkelingen in de strijd tegen witwassen

Het afgelopen jaar heeft de Financial Action Task Force (FATF) belangrijke stappen gezet in de wereldwijde strijd tegen financiële criminaliteit. In het recent gepubliceerde Annual Report 2023-2024 worden enkele cruciale ontwikkelingen uitgelicht die relevant zijn voor professionals binnen de witwasbestrijding. Hieronder bespreken we de belangrijkste trends en hervormingen, waaronder een scherpere focus op asset recovery, nieuwe dreigingen zoals cyber-enabled fraude en strengere regelgeving rond uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad: gemeenteraadslid mocht wethouder niet beledigen op sociale media

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:171

De Hoge Raad laat de veroordeling van een gemeenteraadslid wegens belediging van een wethouder in stand. In berichten op Facebook schreef de verdachte onder meer dat de wethouder een ‘professionele pathologische leugenaar’ is en ‘zich moet verantwoorden voor valsheid in geschriften’. Het hof verwierp het beroep op artikel 10 van het Europese Mensenrechtenverdrag (vrijheid van meningsuiting). De Hoge Raad zet uiteen hoe een beroep op de vrijheid van meningsuiting moet worden beoordeeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR over gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken

Hoge Raad 31 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:154

De Hoge Raad oordeelt dat strafrechtelijk onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken alleen in uitzonderlijke gevallen wordt uitgesloten. In een strafrechtelijk onderzoek is bij een doorzoeking van de woning van een man een schenkingsakte aangetroffen. De inspecteur gebruikt deze akte in een belastingzaak, maar de man stelt dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen en daarom moet worden uitgesloten. Het hof oordeelt dat de enkele onrechtmatigheid van het bewijs in het strafrecht niet automatisch leidt tot uitsluiting in belastingzaken. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^