Artikel: Secundaire aansprakelijkheid voor overheidsoptreden binnen de strafrechtspleging

Een trend van de laatste decennia binnen het aansprakelijkheidsrecht is de toename van het aantal secundaire-aansprakelijkheidszaken, waarbij een benadeelde zijn schade niet op de directe schadeveroorzaker maar op een andere, vaak draagkrachtigere partij probeert te verhalen. Ook de overheid wordt in toenemende mate geconfronteerd met secundaire-aansprakelijkheidsprocedures. In deze bijdrage wordt ingegaan op secundaire-overheidsaansprakelijkheidskwesties die verband houden met overheidsoptreden binnen de strafrechtspleging. De auteurs bespreken hoe wordt beoordeeld of de overheid (secundair) aansprakelijk is voor schade die kan worden gerelateerd aan justitiële en strafvorderlijke overheidstaken en hoe de bijzondere positie van de overheid in die beoordeling een rol

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM licht beleid inzake strafbeschikkingen toe

Het Openbaar Ministerie maakte in februari 2025 bekend meer gebruik te gaan maken van de strafbeschikking, wat betekent dat het OM zelf een straf oplegt aan mensen die een misdrijf hebben gepleegd of overtreding hebben begaan. Deze bekendmaking heeft tot veel kritiek geleid. Zo drong de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan op een gesprek. Ook verschenen er verschillende artikelen in De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan publiceert het OM een persbericht waarin uitleg wordt gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Meer vormen van spionage strafbaar

Op 18 maart heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wet die meer vormen van spionage strafbaar stelt, zoals digitale spionage en diasporaspionage. Daarmee krijgt het Wetboek van Strafrecht een nieuwe strafbepaling. Nederland wil met de wet onze nationale veiligheid, de veiligheid van personen, vitale infrastructuur en hoogwaardige technologieën beter beschermen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De natuur als collectief rechtsbelang in een politiek liberaal strafrecht

Op 24 mei 2024 trad de herziene Richtlijn milieustrafrecht in werking. Deze Richtlijn verplicht EU-lidstaten onder andere tot strafbaarstelling van een gekwalificeerd delict wanneer sprake is van milieuschade die gelijkenis vertoont met ‘ecocide’. Deze ontwikkeling past binnen een tijdsgewricht waarin het belang van de natuur juridisch – dus ook strafrechtelijk – meer op de voorgrond komt te staan. De vraag dringt zich op of de natuur als collectief rechtsbelang verenigbaar is met een liberaal strafrecht. In recente literatuur wordt deze vraag ontkennend beantwoord.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad trekt prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie over het verlenen van toegang tot opgeslagen verkeers- en locatiegegevens in

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:408

De Hoge Raad stelde in zijn uitspraak van 5 april 2022 drie prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die vragen gingen over Richtlijn 2002/58/EG en over het (voor strafvorderlijke doeleinden) verlenen van toegang aan overheidsinstanties tot bij aanbieders van communicatiediensten opgeslagen verkeers- en locatiegegevens (waaronder identificerende gegevens) van gebruikers van die communicatiediensten. In de huidige uitspraak heeft de Hoge Raad, in afwachting van de beantwoording van de vragen door het HvJEU, een voorlopig beslissingskader voor dit soort kwesties opgesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^