Wijzigingen in de nieuwe wet bescherming klokkenluiders: wat verandert er nog meer voor werkgevers?

De nieuwe klokkenluiderswet is intussen alweer enige tijd in werking. Met deze wet is de Wet Huis voor klokkenluiders gewijzigd, die gold sinds 1 juli 2016. De Wbk noopt werkgevers tot aanpassing van hun klokkenluidersregelingen en tot het maken van strategische keuzes bij het publiceren van de eigen klokkenluidersregeling. Ook dwingt de nieuwe wet tot het maken van keuzen bij het sluiten of wijzigen van onder meer arbeids- consultancy-, management-, aansluitings- en vaststellingsovereenkomsten. Binnenkort komen daar nadere wijzigingen bij, op grond waarvan de klokkenluidersregelingen nogmaals dienen te worden aangepast en het mogelijk wordt gemaakt anoniem meldingen te doen. De naleving daarvan wordt mogelijk in de nabije toekomst verstrekt door het Huis voor Klokkenluiders sanctiebevoegdheden toe te kennen die het kan uitoefenen tegen werkgevers. Ik licht hieronder de voornaamste wijzigingen voor werkgevers toe en geef handvatten hoe de organisatie de risico's in verband met (klokkenluiders)klachten zoveel mogelijk kan beperken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling bestuursrechtspraak: recht op bijstand door raadsman geldt ook bij bestuurlijke boetes

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft een uitspraak gedaan over een boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen. Vraag die centraal staat: hadden de arbeidsinspecteurs de ondernemer voor aanvang van het verhoor moeten wijzen op de mogelijkheid van bijstand door een raadsman?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toelichting bij gedragsregel 3 Vertrouwelijkheid gewijzigd per 1 januari 2025

Van een advocaat wordt naast zorgvuldigheid ook professionaliteit verlangd bij het nemen van passende maatregelen om vertrouwelijke communicatie met cliënten en derden te waarborgen. Dat betreft de keuze van de communicatiemiddelen, de leveranciers daarvan, de dataverwerking en dataopslag en de mate van beveiliging van die middelen. De NOvA heeft de toelichting op gedragsregel 3 hierop aangepast. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM-boete van €3 miljoen wegens marktmanipulatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 20 augustus 2024 aan VDVI B.V. een boete van €3 miljoen opgelegd wegens marktmanipulatie. VDVI is een financiële holding die zich voornamelijk bezighoudt met de aankoop, ontwikkeling, exploitatie en verkoop van onroerend goed. VDVI heeft kunstmatig de prijs van een beursgenoteerd aandelenfonds verhoogd. Dit verstoort een eerlijke prijsstelling en ondermijnt het vertrouwen in de financiële markten. Dat is ontoelaatbaar en reden voor een boete. 

VDVI dreef koers aandelen op voor betere verkoopprijs

VDVI beschikte over een groot aandelenbelang in het beursgenoteerde bedrijf Ebusco Holding N.V. Op 20 september 2022 gaf VDVI haar bank de opdracht om met een onderhandse verkoop tot 1,2 miljoen aandelen Ebusco te verkopen. Direct daarna werd VDVI echter ook actief als koper van aandelen Ebusco. Op drie handelsdagen legde zij voor een beperkt aantal aandelen aankooporders in tegen hoge limieten, die direct werden uitgevoerd. Deze zogeheten agressieve orders hadden een prijsopdrijvend effect op de koers van het aandeel Ebusco.

Marktmanipulatie schaadt vertrouwen in de financiële markten

Met haar handelsgedrag heeft VDVI de natuurlijke verhouding van vraag en aanbod ten aanzien van het aandeel Ebusco op Euronext Amsterdam verstoord. De koers die ontstond door de aankopen reflecteerde daarmee niet meer de werkelijke waarde van het aandeel. Hanzo van Beusekom, bestuurder AFM: 'De AFM staat voor eerlijke en transparante financiële markten. Marktmanipulatie ondermijnt het vertrouwen van beleggers. De AFM grijpt waar nodig in.'

Europese wetgeving waarborgt gelijk speelveld in de markt

Marktpartijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de koers van een aandeel het resultaat is van een integere handel op basis van vraag en aanbod. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Verordening Marktmisbruik. Deze regels zorgen ook voor een gelijk speelveld op de beurs, waardoor er eerlijke concurrentie kan plaatsvinden.

Het besluit is niet onherroepelijk. VDVI heeft bezwaar aangetekend. Zie daarvoor de ‘stand van zaken’.

Meer informatie

Print Friendly and PDF ^

Artikel: Corporate governance and stakeholder management

This is the fourth issue of the Compliance, Ethics & Sustainability journal of 2024 with a focus on Corporate governance and Stakeholder Management. This edition aims to provide new insights and perspectives on these matters. 

The new Dutch Whistleblower Act has been in force for some time. This Act requires employers to adapt their whistleblowing policies and to make strategic choices when publishing their own whistleblowing policies. The new law also requires choices to be made when concluding or modifying, inter alia, employment, consultancy, management and settlement agreements. Further changes are to be made shortly, which will require changes to the whistleblowing rules and will make it possible to report anonymously. In "Wijzigingen in de nieuwe wet bescherming klokkenluiders: wat verandert er nog meer voor werkgevers?" (article in Dutch) Danny Theunis explains the main changes for employers and gives guidance on how the organization can minimize the risks related to (whistleblowing) complaints.

Read More
Print Friendly and PDF ^