Belastingfraude met souvenirwinkels: 18 maanden gevangenisstraf voor ondernemer

Rechtbank Amsterdam 13 maart 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2133

De rechtbank Amsterdam doet uitspraak in een zaak tegen een 43-jarige man die van juni 2011 tot augustus 2021 een eenmanszaak exploiteert met vier souvenirwinkels in Amsterdam. Het betreft een natuurlijk persoon. De Belastingdienst en de Douane doen in april 2019 een onaangekondigde controle in twee winkels, waarbij handgeschreven administratie wordt aangetroffen. Dit leidt tot een boekenonderzoek en later een strafrechtelijk onderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cassatie in het belang der wet over de procedure na een niet (naar behoren) verrichte taakstraf

Hoge Raad 8 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:455

In cassatie is aangevoerd dat de politierechter ten onrechte heeft geoordeeld dat de veroordeelde geen belang heeft bij het bezwaar, omdat niet uit de stukken blijkt dat een rechtsgeldige beslissing tot omzetting van de taakstraf is genomen door een officier van justitie binnen de wettelijke termijn. Voorts wordt geklaagd dat die beslissing enkel uit een processtuk moet blijken dat door een bevoegde autoriteit is ondertekend en gedagtekend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling manager Amsterdamse souvenirwinkels voor belastingfraude en valselijk opmaken van een deel van de bedrijfsadministratie

Rechtbank Amsterdam 28 maart 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2073

De rechtbank oordeelt over een natuurlijk persoon, geboren in 1986, die in de periode van januari 2016 tot en met april 2019 als manager werkzaam is binnen de eenmanszaak van een medeverdachte die meerdere souvenirwinkels in Amsterdam exploiteert. De verdachte fungeert als aanspreekpunt voor de boekhouder, beheert de administratie en onderhoudt contact met de Belastingdienst. In deze zaak is sprake van structurele belastingfraude waarbij grote delen van de contante omzet buiten de boeken worden gehouden via een dubbele kasadministratie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek naar overlijden zorginstelling Wognum

Op zondag 6 april is in een zorginstelling in Wognum een 18-jarige bewoner overleden. De politie doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland onderzoek naar de toedracht van het overlijden in de instelling. Een dergelijk overlijdensonderzoek is gebruikelijk wanneer iemand overlijdt terwijl hij aan de zorg van derden is toevertrouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Taak en verantwoordelijkheid van bestuurders en commissarissen voor mensenrechten, milieu en klimaat

De EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive is in essentie een beleidsdocument, zo zal ik hierna betogen en illustreren. Het doel van de CSDDD is dat ondernemingen mensenrechten, milieu en klimaat nadrukkelijk in hun beleidsafwegingen betrekken. Wat betreft mensenrechten en milieu gaat het dan met name om praktijken die zich buiten de EU afspelen onder het oog van aldaar gevestigde dochtervennootschappen en zakenrelaties in de activiteitenketen. De CSDDD introduceert een zorgplicht voor grote ondernemingen om te achterhalen of aldaar sprake is van inbreuken op mensenrechten en milieu en, als dat het geval is, zich in te zetten om daar via de band die er met die 'buitenlandse' ondernemingen bestaat, iets aan te doen.

Read More
Print Friendly and PDF ^