Aanhoudingen in FIOD-onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping

Op 20 augustus zijn twee mannen (60 en 69) uit Vinkel en Zeist aangehouden in een onderzoek naar omkoping en valsheid in geschrift. Een derde verdachte (53) uit Zeist is opgevangen toen hij op 26 augustus landde op Rotterdam The Hague Airport. Een bedrijfspand, de woningen en vervoermiddelen van de verdachten zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en vermogen, waaronder drie panden, vijf vervoersmiddelen, kunst, contant geld en dure sieraden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval met hoogwerker in Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 30.000 euro opgelegd aan een producent van hoogwerkers uit Limburg, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Tevens betaalt het bedrijf een schadevergoeding aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schending verbaliseringsplicht en onrechtmatige doorzoeking auto leiden tot integrale bewijsuitsluiting

Rechtbank Den Haag 22 augustus 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:13483

Doordat zowel de verbaliseringsplicht is geschonden als een onrechtmatige doorzoeking heeft plaatsgevonden, is de rechtbank van oordeel dat het recht van de verdachte op een eerlijk proces als bedoeld in artikel 6 EVRM in ernstige mate is geschonden. Naar het oordeel van de rechtbank kan op grond van het voorgaande in deze zaak niet worden volstaan met een andere sanctie dan integrale bewijsuitsluiting. Daardoor resteert er geen bewijs meer in het dossier. De rechtbank zal de verdachte dan ook vrijspreken van de hem ten laste gelegde feiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking opgelegd aan arts

Het Openbaar Ministerie heeft aan een 53-jarige man uit Utrecht een strafbeschikking opgelegd, in de vorm van een taakstraf van 50 uur. De man, die in het dagelijks leven werkzaam is als arts, probeerde zo’n twee jaar geleden via een tussenpersoon een vals corona-vaccinatiebewijs te regelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gedachten over het ne bis in idem-beginsel en evenredigheid ‘nieuwe stijl’

Sinds het verschijnen van de ‘Harderwijk’-uitspraak in 2022 wordt het bestuursrecht beheerst door evenredigheid ‘nieuwe stijl’. Ten gevolge van deze uitspraak is de lijn van een terughoudende toetsing aan artikel 3:4 lid 2 Awb verlaten en wordt het bestuursorgaan verplicht meer indringend te toetsen aan de hand van het geschiktheids-, noodzakelijkheids- en evenwichtigheidscriterium. Het geschiktheidscriterium houdt in dat het besluit geschikt is om het doel van de uitgeoefende bevoegdheid te bereiken. Uit het noodzakelijkheidscriterium vloeit voort dat de maatregel of sanctie noodzakelijk is om dat doel te bereiken (subsidiariteit).

Read More
Print Friendly and PDF ^