Hoge Raad verwerpt cassatie Weski in doorzoekingszaak

Hoge Raad 1 november 2024, ECLI:NL:HR:2024:1560

In strafzaken beschermt art. 98 Sv het verschoningsrecht door het in beslag nemen van vertrouwelijke stukken zonder toestemming te verbieden, waarbij de rechter-commissaris beslissingsbevoegd is. Tegen die beslissingen kan de verschoningsgerechtigde beklag instellen. Bij grote hoeveelheden digitale gegevens mag de rechter-commissaris onder strikte voorwaarden opsporingsambtenaren inzetten voor selectie, mits het verschoningsrecht gewaarborgd blijft. De strafrechter beoordeelt eventuele schendingen van dit recht in de strafzaak. Dit maakt aanvullende bescherming door de burgerlijke rechter overbodig; deze is daarom niet bevoegd in te gaan op beslissingen van de rechter-commissaris inzake inbeslagneming en selectie van gegevens.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2024: Criminaliteit met kunststofafval is verdienmodel

Nederland speelt een grote rol in de wereldwijde handel in kunststofafval. Tijdens elke stap in de handelsketen van kunststofafval vinden criminele handelingen plaats. Dit blijkt uit een speciale bijdrage van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2024 dat in opdracht van de Strategische Milieukamer is gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Verschoningsrecht als bewijsuitsluitingsverweer

Over het functionele verschoningsrecht is nog lang niet alles gezegd. Mijn vorige bijdrage daarover in dit blad kreeg bijval en kritiek. En leidde tot het verzorgen van een workshop samen met Muriël Rosing voor de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. De daaraan deelnemende strafpleiters vormden een scherpe slijpsteen voor de juridische geest. Bij het slijpen kwamen een paar vonken vrij, waaronder verschoningsrecht als mogelijk bewijsuitsluitingsverweer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De bestrijding van corruptie: een Europese prioriteit

In juni 2024 verscheen een voorstel voor een Europese richtlijn voor de bestrijding van corruptie. Corruptie is een belangrijk probleem en heeft ernstige gevolgen. De bestrijding daarvan krijgt terecht hoge prioriteit. Tegelijkertijd is 'corruptie' moeilijk te definiëren. Het richtlijnvoorstel kiest voor een brede benadering van corruptie en wil bijvoorbeeld ook 'ongeoorloofde beïnvloeding' strafbaar stellen. Het richtlijnvoorstel onderstreept het belang van preventie van corruptie. De lidstaten dienen een risicogebaseerde aanpak in te voeren, waarbij ook gerichte maatregelen per sector genomen kunnen worden. Financiële ondernemingen hebben hier al langer mee te maken vanwege de verplichting om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze verplichting krijgt naar verwachting meer aandacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FIOD-inval bij Netflix

Het Europese hoofdkantoor van Netflix in Amsterdam is vandaag doorzocht in het kader van een Frans opsporingsonderzoek. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Ook het Netflix-kantoor in Parijs is doorgelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^