Financiering Avans en Saxion voor kennisimpuls aanpak criminele geldstromen

Avans Hogeschool en Hogeschool Saxion hebben financiering ontvangen om kennisontwikkeling en kennisdeling over het voorkomen en aanpakken van ondermijning en gelieerde criminele geldstromen een kennisimpuls te geven. Vanuit hun huidige publiek-private samenwerkingsverband SPRONG-groep Ondermijning – Criminele geldstromen (SPOC) zullen ze de komende vier jaar bouwen aan een krachtige gezamenlijke onderzoekagenda en een krachtig netwerk bestaande uit onderwijs, onderzoek en werkveld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Antwoorden Kamervragen over WODC onderzoek naar klassenjustitie in Nederland

Op 18 november jl. heeft Minister Van Weel (JenV) antwoorden gegeven op Kamervragen over het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) naar klassenjustitie in de strafrechtketen Nederland. Het Tweede Kamerlid Van Nispen (SP) had de vragen gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Antwoord op kamervragen over falen aanpak witteboordencriminaliteit

Op 18 november jl. is antwoord gegeven op kamervragen van Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht dat de aanpak van witteboordencriminaliteit faalt en is verslechterd de afgelopen jaren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamervragen over het schenden van het verschoningsrecht door het OM

Op 11 november jl. zijn er kamervragen gesteld door de leden Palmen (Nieuw Sociaal Contract) en Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het schenden van het verschoningsrecht door het OM. Aanleiding voor de vragen zijn onder meer de overeenkomst die tussen het OM en Stibbe is gesloten in de Box-zaak alsook de berichten over schending van het verschoningsrecht in de mondkapjesaffaire.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hof Arnhem-Leeuwarden: (formeel) bestuurder van rechtspersoon zijn is niet voldoende om aangemerkt te worden als feitelijke leidinggever aan een door de rechtspersoon begaan strafbaar feit

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 oktober 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:6700

Anders dan de rechtbank heeft gedaan spreekt het hof verdachte vrij van de tenlastegelegde feiten. Het hof oordeelt dat als een verdachte (formeel) bestuurder is van een rechtspersoon dat nog niet voldoende is om hem of haar aan te merken als feitelijke leidinggever aan een door die rechtspersoon begaan strafbaar feit. Om tot een bewezenverklaring te kunnen komen van feitelijke leidinggeven aan een verboden gedraging, moet ook kunnen worden vastgesteld dat sprake is van opzet op de verboden gedraging. Naar het oordeel van het hof kan niet worden vastgesteld dat verdachte daadwerkelijk opzet op die verboden gedragingen had.

Read More
Print Friendly and PDF ^